Pengasas Paytm Vijay Shekhar Sharma Memberi Cadangan Terhadap Tawaran Wikipedia Elon Musk

Vijay Shekhar Sharma Offered the Suggestion on X

Paytm Founder Vijay Shekhar Sharma memberikan pandangan baru dengan cadangan untuk membuat “titik rujukan setaraf” Wikipedia kepada X dan pemilik Tesla Elon Musk.

Delhi, India 25 Oktober 2023  – Billionaire dan pemilik X (dahulunya Twitter), Elon Musk baru-baru ini mengumumkan bahawa beliau bersedia membayar tawaran tinggi sebanyak $1 bilion jika mereka menukar namanya. Beliau memposting di X “Saya akan memberi mereka satu bilion dolar jika mereka menukar namanya kepada Dickipedia,” dan menambah bahawa ini diperlukan “demi ketepatan.” Salah seorang pengguna mengulas “@Wikipedia, Lakukan! Anda boleh menukar semula selepas anda menerima,” Musk dengan cepat membalas, “Minimum setahun. Maksud saya, saya bukan orang bodoh lol.” Terhadap ini, Pengasas Paytm Vijay Shekhar Sharma mencadangkan pengasas Tesla harus membantu Wikipedia menjadi “titik rujukan setaraf” dengan bantuan ciri Community Notes laman mikro.

Vijay Shekhar Sharma menulis di X “Mengapa tidak membuat destinasi rujukan setaraf Wiki, berdasarkan nota komuniti? Terbuka untuk web.” Ini memicu perbualan antara pengguna x dan Musk mengenai perbezaan antara Community Notes dan Wikipedia. Musk menjelaskan, “Wikipedia secara semula jadi bersifat hierarki dan oleh itu terdedah kepada bias editor berpangkat tinggi, terlepas daripada merit mereka. @CommunityNotes memerlukan orang dengan pandangan yang berbeza secara sejarah, berdasarkan bagaimana mereka telah menarafkan dan menulis Nota, untuk bersetuju supaya Nota boleh ditunjukkan kepada awam. Semua kod dan data adalah sumber terbuka, jadi anda boleh mencipta semula hasilnya sendiri.”

Sebagai pemegang saham X, beliau lebih lanjut berkata, “Pentingnya, walaupun saya sebagai pemegang saham pengendali syarikat, tidak boleh menukar hasil Nota. Ini adalah perbezaan asas yang sangat penting.” Musk bersetuju apabila pengguna lain berkata, “Isu sebenar dengan Wiki ialah bagi editor, menjadi editor Wikipedia dan mengumpul cred seperti Barnstars adalah *keseluruhan hidup mereka.*” Ini bukan kali pertama tetapi Musk sebelum ini berkongsi skrin laman utama Wikipedia dan menulis, “Adakah anda pernah terfikir mengapa Yayasan Wikimedia mahu begitu banyak wang? Ia pastinya tidak diperlukan untuk mengoperasikan Wikipedia. Anda boleh secara literal memuatkan salinan keseluruhan teks pada telefon anda! Jadi, untuk apakah wang itu? Minda yang ingin tahu mahu mengetahui …”

Hubungan Media

Daniel Martin

dm3805508@gmail.com

Sumber :Daniel Martin