Pembimbing hidup dan penulis terkenal Eric North aka ‘Pejuang Kebahagiaan’ berkongsi tips tentang kebahagiaan abadi

Bandar Raya New York, New York 28 Sep 2023 – Jurulatih kehidupan dan penulis terkenal Eric North atau dikenali sebagai ‘Pejuang Kebahagiaan’ berkongsi tip untuk mencapai kebahagiaan abadi.

Menurut jurulatih kehidupan itu, manusia adalah makhluk yang sangat emosional dan saling berhubungan yang cuba menyembunyikan perasaan dan emosi tetapi pada akhirnya ia sentiasa mengejar mereka. Jadi, adalah perkara biasa bagi manusia bergelut dengan kecederaan diri yang tidak perlu dicipta sendiri. Kadangkala, ia juga mungkin berasa seolah-olah tidak kira apa yang dilakukan, kehidupan sentiasa dipenuhi dengan cabaran yang kelihatan tidak terkira, melarang, dan membosankan. Walau bagaimanapun, tidak kira betapa sukarnya masa itu, ia adalah hak manusia untuk bahagia.

North percaya bahawa setiap manusia mempunyai hak untuk bahagia dan tidak kira keadaan, kemahiran, atau keupayaan kita, terdapat perkara yang boleh dilakukan setiap hari untuk mengekalkan keseimbangan emosi dan optimisme tentang kehidupan. Sama seperti orang lain, North juga pernah bergelut dan mempunyai bahagiannya yang tidak bahagia dalam perjalanan hidupnya. Dia juga telah melihat sisi gelap kehidupan dan hidup melalui masa ketika dia menghadapi kematiannya secara langsung. Dengan banyak risiko dan ujian yang membentuk hidupnya, hanya melalui pelajaran dari kesakitannya dan kekacauan dia dapat mencipta semula dirinya dengan minda baru. Orang hanya boleh maju apabila mereka mempunyai misi sedar untuk mencipta semula kehidupan mereka.

North menyatakan bahawa ketika dia memulakan transformasinya bertahun-tahun yang lalu, dia banyak belajar tentang dirinya sendiri dan mengamalkan kesedaran kendiri. Selama terlalu banyak tahun mudanya, dia kecewa dan malu dengan bagaimana dia menggambarkan dirinya demi orang lain. Dia juga telah menyimpan rahsianya rapat dan jarang menunjukkan dirinya yang sebenar yang menyebabkannya mengambil lebih banyak risiko. Sebagai balasannya, dia mempunyai beberapa pengembaraan yang mencabar maut dan tidak bijaksana. Ada satu ketika gaya hidupnya yang laju memecahkan semangatnya, saya menjadi tenang dan berundur. ‘Pejuang Kebahagiaan’ menerangkan bagaimana dia kemudian keluar sendiri dan meninggalkan masa lalunya. Ketika dia menasihati orang untuk menerima kesilapan mereka, dia juga memaafkan dirinya sendiri yang membuatnya berasa rasa mengetahui dan tujuan.

Menurut North, apabila orang mula memberi tumpuan kepada kebahagiaan dan apa yang boleh mereka ubah dalam kehidupan mereka, mereka mula memahami kuasa intrinsik dan memproses emosi mereka dengan dialog yang lebih sihat. Ia adalah peneguhan kehidupan dan membina keyakinan diri dalam diri orang. Jadi langkah pertama menuju kebahagiaan abadi adalah tentang memulakan setiap hari dengan peneguhan kendiri yang memberi kehidupan. ‘Pejuang Kebahagiaan’ berkata peneguhan itu mesti diucapkan untuk memberikannya kuasa dan signifikansi. Dia memulakan harinya dengan mengatakan “Selamat pagi Eric, ini akan menjadi hari yang hebat”, dia menasihatkan yang sama untuk semua orang lain. Menurut jurulatih kehidupan itu, semakin terdedah dan jujur orang, semakin besar impak ini akan memberi kesan kepada hasilnya.

Langkah seterusnya seperti yang dicadangkan oleh penulis terkenal itu harus tentang pengampunan yang membebaskan minda orang dari penyesalan. Eric berkata ini adalah langkah yang sangat besar dan paling penting dalam membantu orang menjadi lebih bahagia. Kemudian North memberitahu mereka untuk membuat senarai perkara yang orang sukai tentang diri mereka sendiri. Adalah penting untuk tahu bahawa setiap manusia mempunyai nilai tanpa memerlukan pengesahan luaran. Pada masa yang sama, dia memberitahu pengikutnya untuk membuat senarai pencapaian sepanjang hayat bermula pada usia muda. Benar-benar menakjubkan betapa panjang senarai ini akan tumbuh dari semasa ke semasa.

Eric menasihati untuk selalu membuat senarai tugas yang terasa sukar dan memberi tekanan supaya ia menjadi lebih mudah untuk menangani satu setiap hari dan tidak lama lagi mereka akan hilang, dan semua tugas masa depan akan lebih mudah ditangani. Adalah juga penting untuk hadir dan menerima situasi semasa. Orang yang mencari kebahagiaan perlu belajar mengalir dan mempercayai tenaga alam semesta untuk panduan dan mesej yang akan membawa kepada penyelesaian.

‘Pejuang Kebahagiaan’ berkata kehidupan yang lebih bahagia ditemui apabila kita berasa gembira dan bersyukur walaupun untuk perkara kecil, jadi orang perlu memanjakan diri mereka untuk setiap pencapaian kecil. Ia juga sama pentingnya untuk bersenam pada apa pun keupayaan fizikal badan seseorang. Akhir sekali, untuk bahagia, orang perlu dikelilingi oleh kualiti rakan. Jadi orang perlu memberi tumpuan untuk mencari mereka yang mengangkat orang lain melalui kata-kata dan tindakan yang menyokong. Ketahui lebih lanjut tentang kebahagiaan dan bagaimana untuk mengatasi perjuangan hidup di: http://www.thehappinesswarrior1.com/.