NIO Inc. Mengumumkan Perubahan Lembaga Pengarah

(SeaPRwire) –   SHANGHAI, China, Feb. 07, 2024 — (NYSE: NIO; HKEX: 9866; SGX: NIO) (“NIO” atau “Syarikat”), pemain dan syarikat terkemuka dalam pasaran kenderaan elektrik pintar premium, hari ini mengumumkan bahawa Encik Eddy Georges Skaf dan Encik Nicholas Paul Collins telah dilantik sebagai pengarah baru oleh lembaga pengarah syarikat (“Lembaga”), berkuat kuasa 7 Februari 2024. Selain itu, Encik James Gordon Mitchell telah meletak jawatan sebagai pengarah Syarikat, berkuat kuasa 7 Februari 2024.

Encik Eddy Georges Skaf telah memegang jawatan ketua pelaburan di CYVN Holdings L.L.C sejak Mei 2023. Beliau juga merupakan pengarah Foreight Limited dan Forseven Limited sejak Jun 2023, dan pengarah CYVN Investments RSC Ltd. sejak Julai 2023. Sebelum ini, dari Ogos 2019 hingga Mei 2023, Encik Skaf berkhidmat sebagai penasihat kanan kepada Infrastruktur Digital di Mubadala. Sebelum itu, beliau berkhidmat sebagai ketua strategi di Emirates Integrated Telecom Company (du) dari Ogos 2017 hingga Mei 2019. Encik Skaf menerima ijazah sarjana muda dalam kejuruteraan komputer dan komunikasi dari Universiti Amerika Beirut pada 1995, dan ijazah sarjana pentadbiran perniagaan dan ijazah sarjana sains dalam sistem maklumat pengurusan dari Universiti Boston pada 2000.

Encik Nicholas Paul Collins telah berkhidmat sebagai ketua eksekutif Forseven Limited sejak Januari 2024. Sebelum ini, Encik Collins bekerja di Jaguar Land Rover dari Mac 2015 hingga Disember 2023 dalam pelbagai kapasiti, termasuklah seorang pengarah kedua-dua Jaguar Land Rover Limited dan Jaguar Land Rover Holdings Limited, dan pengarah eksekutif program kenderaan di Jaguar Land Rover Limited. Encik Collins memulakan kerjayanya dalam industri automotif pada 1993 dan mempunyai pengalaman yang luas dalam pembangunan produk global, strategi produk dan perniagaan, dan pembangunan dan pelancaran kenderaan di Ford Motor Company dan Jaguar Land Rover. Encik Collins menerima ijazah sarjananya dalam kejuruteraan mekanikal dari Universiti Nottingham pada 1998, dan Ijazah Pengurusan Perniagaan dari Kolej Pengurusan Henley pada 2004.

Syarikat ingin mengalu-alukan Encik Eddy Georges Skaf dan Encik Nicholas Paul Collins ke Lembaga. Syarikat percaya bahawa kepakaran dan pengalaman mereka akan menjadi aset berharga kepada pembangunannya. Pada masa yang sama, Syarikat ingin mengucapkan terima kasih yang tulus kepada Encik James Gordon Mitchell atas sumbangan dan perkhidmatannya di Lembaga semasa tempoh perkhidmatannya.

Tentang NIO Inc.

NIO Inc. merupakan pemain dan syarikat terkemuka dalam pasaran kenderaan pintar elektrik premium. Ditubuhkan pada November 2014, misi NIO adalah untuk membentuk gaya hidup yang gembira. NIO bertujuan untuk membina komuniti bermula dengan kenderaan pintar elektrik untuk berkongsi kegembiraan dan tumbuh bersama pengguna. NIO merekabentuk, membangun, mengilang bersama dan menjual kenderaan pintar elektrik premium, memacu inovasi dalam teknologi bantuan dan pemanduan bercerap, teknologi digital, sistem tenaga elektrik dan bateri yang generasi seterusnya. NIO membezakan dirinya melalui terobosan dan inovasi teknologi yang berterusan, seperti teknologi pertukaran bateri terkemuka di industri, Bateri sebagai Perkhidmatan, atau BaaS, serta perkhidmatan langganan miliknya. Portfolio produk NIO terdiri daripada ES8, SUV pintar elektrik mewah enam tempat duduk, ES7 (atau EL7), SUV pintar elektrik lima tempat duduk pertengahan besar, ES6 (atau EL6), SUV pintar elektrik segala guna lima tempat duduk, EC7, SUV coupe pintar elektrik mewah lima tempat duduk, EC6, SUV coupe pintar elektrik lima tempat duduk, ET9, limousin pintar eksekutif mewah, ET7, limousin pintar mewah, ET5, sedan pintar pertengahan besar, dan ET5T, pelancong pintar.

Kenyataan Selamat

Kenyataan pers ini mengandungi kenyataan yang mungkin merupakan “kenyataan prospektif” mengikut “selamat lembaran” di bawah Akta Pembaharuan Litigasi Sekuriti Swasta Amerika Syarikat 1995. Kenyataan prospektif ini boleh dikenal pasti melalui istilah seperti “akan”, “dijangka”, “menjangka”, “bertujuan”, “berhasrat”, “merancang”, “percaya”, “anggaran” dan kenyataan serupa. NIO juga mungkin membuat kenyataan prospektif bertulis atau lisan dalam laporan berkala kepada Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa Amerika Syarikat (SEC), dalam laporan tahunan kepada pemegang saham, dalam pengumuman, edaran atau penerbitan lain di laman web Bursa Saham Hong Kong (SEHK) dan Bursa Sekuriti Singapura (SGX-ST), dalam rilis akhbar dan bahan bertulis lain dan dalam kenyataan lisan oleh pegawai, pengarah atau pekerjanya kepada pihak ketiga. Kenyataan yang bukan merupakan fakta sejarah, termasuk kenyataan mengenai anggapan, rancangan dan harapan NIO, adalah kenyataan prospektif. Kenyataan prospektif membabitkan risiko dan ketidakpastian tertentu. Beberapa faktor boleh menyebabkan keputusan sebenar berbeza secara material daripada apa-apa kenyataan prospektif, termasuk tetapi tidak terhad kepada faktor-faktor berikut: strategi NIO; pembangunan perniagaan, keadaan kewangan dan keputusan operasi masa depan NIO; keupayaan NIO untuk membangunkan dan mengilangkan kereta berkualiti tinggi dan menarik minat pelanggan mengikut jadual dan skala besar; keupayaannya untuk memastikan dan meluaskan kapasiti pengilangan termasuk menubuhkan dan mengekalkan perkongsian dengan pihak ketiga; keupayaannya untuk menyediakan penyelesaian tenaga yang mudah dan menyeluruh kepada pelanggannya; daya hidup, potensi pertumbuhan dan prospek BaaS dan ADaaS yang baru diperkenalkan; keupayaannya untuk memperbaiki teknologi atau membangunkan teknologi alternatif untuk memenuhi permintaan pasaran dan pembangunan industri yang berkembang; keupayaan NIO untuk memenuhi piawaian keselamatan berkaitan kenderaan bermotor; keupayaannya untuk menjamin bekalan bahan mentah atau komponen lain yang digunakan dalam kenderaannya; keupayaannya untuk menjamin pembelian dan jualan mencukupi kenderaannya; keupayaannya untuk mengawal kos berkaitan operasinya; keupayaannya untuk membina jenama NIO; dan kondisi ekonomi dan perniagaan secara global dan di China serta anggapan yang mendasari atau berkaitan dengan mana-mana perkara di atas. Maklumat lanjut mengenai risiko dan ketidakpastian tertentu adalah terkandung dalam penyataan dan pengumuman SEC NIO dan laman web SEHK dan SGX-ST. Semua maklumat yang diberikan dalam kenyataan akhbar ini adalah pada tarikh kenyataan akhbar ini, dan NIO tidak menanggung sebarang kewajipan untuk mengemaskini mana-mana kenyataan prospektif, kecuali yang diperlukan di bawah undang-undang berkenaan.

Untuk maklumat lanjut, sila lawati: http://ir.nio.com

Hubungan Pelabur
ir@nio.com

Hubungan Media
global.press@nio.com

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.