Muzium Hunan Menampilkan “Seni Kehidupan – Pameran Digital Imersif Kebudayaan Dinasti Han Mawangdui”

(SeaPRwire) –   CHANGSHA, China, 26 Jun 2024 — Tahun ini menandakan ulang tahun ke-50 penggalian arkeologi Makam Han di Mawangdui. Muzium Hunan, bersama-sama dengan Perpustakaan Digital China dan pasukan Wang Yuejin, profesor di CAMLab, Universiti Harvard, melancarkan “Seni Kehidupan – Pameran Digital Imersif Kebudayaan Dinasti Han Mawangdui” pada 8 Jun 2024.

Bertujuan untuk meneroka cara untuk memajukan integrasi mendalam budaya dan teknologi, pameran ini menggerakkan sumber akademik dari seluruh dunia dan menggunakan teknologi multimedia terkini untuk membentangkan warisan budaya Makam Han di Mawangdui dalam bentuk digital melalui pengalaman multimedia teater, menawarkan sekilas pandang ke dalam intipati tamadun Cina awal dan pencapaian artistik. Pameran ini memberikan paparan menyeluruh mengenai seni, imaginasi, dan pandangan dunia seperti yang tercermin dalam budaya Makam Han di Mawangdui dan bertujuan untuk mewujudkan paradigma baharu untuk pembentangan digital warisan budaya dengan pengaruh global.

Pameran ini dibina sekitar tiga modul: “Masa dan Ruang”, “Yin dan Yang”, dan “Kehidupan”. Dengan mengungkap proses dinamik “operasi kosmik – penyucian kehidupan”, memaparkan struktur ruang, pelbagai artifak, idea budaya dan pemikiran humanistik Makam Han, dan mengungkap imaginasi besar dan ungkapan artistik alam semesta dan kehidupan oleh orang Cina kuno, ia memulakan penonton pada “perjalanan melalui ruang dan masa” yang dapat dilihat dan dialami. 

Pameran ini menyampaikan pengalaman pelbagai deria kepada pengunjung. Di bahagian “Yin dan Yang”, empat ruang kehidupan yang terkandung dalam empat peti mati lapisan luar Makam Satu membolehkan pengunjung terpesona dengan penjelajahan orang Cina kuno yang tidak berkesudahan mengenai misteri kehidupan dan imaginasi mendalam mereka untuk penyucian rohani. Di bahagian “Kehidupan”, lukisan sutera berbentuk T menghidupkan semula “saat-saat gemilang” mereka. Terima kasih kepada skrin bola LED imersif, reka bentuk grafik dinamik interaktif, dan pemulihan digital artifak budaya, di antara teknologi lain, pengunjung berasa seolah-olah mereka menghadiri upacara “dari bumi ke syurga” yang digambarkan dalam lukisan sutera. Sambil membolehkan penonton mengalami transformasi dan kenaikan kehidupan, bahagian ini juga menawarkan sekilas pandang ke dalam pemikiran dan emosi orang Cina 2,000 tahun dahulu.

Pameran ini terbuka kepada umum sehingga 16 Februari 2025, dengan rancangan untuk lawatan seluruh dunia.

Sumber: Muzium Hunan

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain. 

HUBUNGI: Orang yang dihubungi:
Encik Zou,
Tel: 86-10-63074558