Minibus Tanpa Pemandu Meluncur di Lapangan Tanah Liat di Roland-Garros

(SeaPRwire) –   PARIS, 07 Jun 2024 — Renault, rakan premium Roland-Garros dan French Tennis Federation (FTT), bersama WeRide, syarikat teknologi pemanduan autonomi terkemuka global, menyediakan perkhidmatan ulang-alik bas mini tanpa pemandu L4 untuk kejohanan tenis Grand yang diadakan di atas tanah liat merah ini.

WeRide Robobus di Roland-Garros

(WeRide Robobus di Roland-Garros)

Perkhidmatan ulang-alik bas mini tanpa pemandu L4 di Roland-Garros membawa penumpang dari tempat letak kereta P2 (terletak di pinggir Bois de Boulogne) ke Stadium Roland-Garos. Kemudian, bas mini itu berlepas dari Stadium Roland-Garros sama ada ke Auteuil Gate Square atau kembali ke tempat letak kereta P2. Keseluruhan laluan ulang-alik adalah sepanjang kira-kira 5 km dan mengambil masa kira-kira 12 minit. Tetamu VIP dan media boleh memilih perhentian berhampiran untuk beratur untuk menaiki. Operasi berlangsung sehingga 9 Jun, antara pukul 11:00 AM dan 7:00 PM.

WeRide Robobus ialah bas mini pemanduan sendiri prareka pertama di dunia yang digunakan secara komersial dalam skala besar. Ia menampilkan perisian pemanduan autonomi penuh dan sistem perkakasan yang dibangunkan sendiri oleh WeRide, menawarkan perkhidmatan ulang-alik dalam pelbagai senario, termasuk jalan terbuka, lapangan terbang, pusat peranginan dan tapak pelancongan popular. WeRide Robobus mempunyai kehadiran global di hampir 30 bandar.

Pengasas dan CEO WeRide, Tony Han, berkata, “Kami sangat berterima kasih atas sokongan kuat daripada pelabur strategik kami, Renault Group. Melancar perkhidmatan ulang-alik Robobus di Roland-Garros menandakan langkah pertama dalam usaha sama kami dengan Renault Group untuk mempromosikan pengangkutan awam rendah karbon dengan pemanduan autonomi. Ini juga merupakan satu lagi tonggak penting dalam strategi antarabangsa WeRide, menandakan kemasukan rasmi kami ke dalam pasaran Eropah. Teruskan maju, kami akan bekerjasama dengan Renault untuk membawa perkhidmatan pengangkutan awam autonomi yang selamat, selesa dan hijau kepada pengguna di Eropah.”

Matlamat jangka panjang Renault Group dan WeRide adalah untuk membangunkan bersama versi tempatan bas mini tanpa pemandu L4 untuk pengangkutan awam di Eropah. Dianggarkan permintaan komersial untuk bas mini tanpa pemandu di Eropah akan mencapai beberapa ribu unit setahun.

Mengenai WeRide

Ditubuhkan pada 2017, WeRide ialah syarikat peringkat komersial terkemuka yang membangunkan teknologi pemanduan autonomi daripada L2 ke L4, menawarkan Robotaxi, Robobus, Robovan, Robosweeper dan ADAS. Ia merupakan satu-satunya syarikat di dunia dengan permit tanpa pemandu di China, AS, UAE dan Singapura, menjalankan penyelidikan & pembangunan, ujian dan operasi di lebih 30 bandar di 7 negara.

WeRide menduduki tempat ke-8 dalam senarai Fortune 2023 Change the World.

Laman Sesawang: www.weride.ai
Pertanyaan media: PR@WeRide.ai

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.