MetrioPharm Menubukan Lembaga Penasihat Sains Terdiri Daripada Pakar Imunologi dan Kanak-Kanak Berkualiti

  • Penasihat baru akan menyediakan kepakaran dalam bidang imunologi, patologi, proses radang dan dalam tanda utama MetrioPharm iaitu penyakit otot liat Duchenne
  • Penasihat sebelum ini bekerjasama dengan MetrioPharm dalam projek strategik dan saintifik
  • Penasihat membawa kepakaran untuk meningkatkan lagi portfolio MetrioPharm

(SeaPRwire) –   Zurich, 13 Mac 2024 – , sebuah syarikat bioteknologi klinikal membangunkan ubat untuk penyakit radang dan jangkitan, hari ini mengumumkan bahawa ia telah menubuhkan Lembaga Penasihat Saintifik (SAB). Ahli-ahli yang dilantik baru adalah:

Prof. Dr. Dirk Fischer, Pakar Perubatan Neuro- dan Pediatrik Pembangunan, Hospital Kanak-kanak Universiti Basel (Switzerland)

Prof. Dr. Ferdinando Nicoletti, Profesor Tetap Patologi Am dan Imunologi, Universiti Catania (Itali)

Prof. Dr. Laurent Servais, Profesor Penyakit Otot Saraf Kanak-kanak, Universiti Oxford (UK)

Prof. Dr. Marcus Thelen, Emeritus, Institut untuk Penyelidikan dalam Perubatan, Bellinzona (Switzerland)

Dirk Fischer, MD, PhD, telah menjadi Pakar Perubatan Neuro- dan Pediatrik Pembangunan, Hospital Kanak-kanak Universiti Basel sejak 2008 dan merupakan Ketua Penyelidikan Neuromuskular, Perunding Kanan Neuro- dan Pediatrik Pembangunan dan Elektrofisiologi di Hospital Kanak-kanak Universiti Basel (Switzerland). Kajian antarabangsa beliau termasuklah menetap di Madrid, Dublin, Buenos Aires, dan London serta fellowship pascadoktor di Pusat Kebangsaan untuk Penyelidikan Saintifik (CNRS) di Paris (2003-2005), memberi tumpuan kepada penyakit otot warisan dan saraf periferi seperti distrofi otot liat Duchenne.

Ferdinando Nicoletti, MD, PhD, telah menjadi Profesor Tetap Patologi Am dan Imunologi sejak 2011 di Universiti Catania (Itali). Beliau dilantik sebagai Profesor Kehormat di Universiti Perubatan Negeri Tblisi (Georgia) pada 2023. Sebelum ini, beliau merupakan perunding luar di Institut untuk Penyelidikan Radang, Hospital Universiti Rigshospitalet, Copenhagen (Denmark), dari 1999 sehingga 2010 dan Profesor Luaran di Sekolah Perubatan Universiti Belgrade (Serbia), pada 2004. Ferdinando Nicoletti tamat belajar di Universiti Catania (Itali) pada 1987 dalam bidang Perubatan dan Pembedahan dan mengkhusus dalam alergi dan imunologi klinikal di Universiti Milan (Itali) pada 1990.

Laurent Servais, MD, PhD, Profesor Penyakit Otot Saraf Kanak-kanak di Universiti Oxford (UK) dan Profesor Jemputan di Universiti Liège (Belgium), mengkhusus dalam distrofi otot saraf tulang belakang, distrofi otot liat Duchenne, dan miotubular miopati. Diajar dalam bidang perubatan, pediatrik, neurologi kanak-kanak, dan miologi di Perancis dan Belgium, beliau memimpin dua program skrining bayi baru lahir di UK (distrofi otot saraf tulang belakang) dan Belgium (skrining genomik bayi baru lahir). Penyelidikannya memberi tumpuan kepada ukuran hasil inovatif menggunakan peranti boleh pakai dan skrining bayi baru lahir. Beliau melihat pesakit di UK dan Belgium serta memimpin perundingan tahunan di hospital Mesir dan Romania.

Marcus Thelen, PhD, ialah Profesor Emeritus di Institut untuk Penyelidikan dalam Perubatan, Bellinzona (Switzerland) dan Profesor Kehormat di Universiti Bern (Switzerland). Pada 2000, beliau mengasaskan Institut untuk Penyelidikan dalam Perubatan (IRB) di Bellinzona (Switzerland) dan memimpin Makmal Transduksi Isi Padu IRB sehingga bersara pada 2022. Pada 1989, beliau menyertai kumpulan Alan Aderem di Makmal Fisiologi Sel dan Imunologi Cohn/Steinman di Institut Rockefeller (New York, NY), memberi tumpuan kepada priming dan transduksi isyarat fagosit yang dimediasi sitokin. Berikutan anugerah daripada Yayasan Sains Kebangsaan Switzerland, Marcus Thelen memimpin kumpulan penyelidikan tentang transduksi isyarat leukosit di Bern. Beliau menerima PhD daripada Universiti Bern (Switzerland), kemudian sebagai PostDoc mengkhusus dalam radang dan kemokin di Institut Theodor Kocher di Universiti Bern (Switzerland).

“Kami mengalu-alukan ahli-ahli lembaga penasihat saintifik baru MetrioPharm,” kata Thomas Christély, CEO MetrioPharm. “Semua empat telah bekerja dengan kami sebelum ini, sesetengah bahkan selama bertahun-tahun. Kami sangat gembira untuk menyusun semula kerjasama ini dan menyatukan penasihat berpengalaman ini dalam satu lembaga bersama. Setiap daripada mereka merupakan pakar dengan pengetahuan yang luar biasa dalam bidang masing-masing dan mempunyai latar belakang saintifik yang sangat terpuji. Mereka akan terus mengkaji aktiviti R & D kami dan membantu pengurusan membuat keputusan saintifik dan pembangunan klinikal yang lebih baik.”

“Bekerja dengan penasihat berpengalaman ini sudah menjadi aset besar bagi MetrioPharm,” kata Dr. Wolfgang Brysch, CSO MetrioPharm. “Kami gembira untuk kini menubuhkan secara rasmi dan memperkenalkan panel pakar ini untuk kerjasama yang lebih rapat. Setiap aspek program pembangunan penyelidikan kami – dari penyelidikan praklinikal hingga ujian klinikal – akan mendapat manfaat daripada kepakaran unggul penasihat saintifik baru kami.”

###

Tentang MetrioPharm AG

MetrioPharm AG merupakan syarikat bioteknologi klinikal swasta yang memberi tumpuan kepada terapi untuk penyakit radang dan jangkitan.

MetrioPharm menyasarkan pengubahsuaian metabolisme imun dengan calon ubat beratur sendiri generasi pertama. Platform syarikat telah menghasilkan pengubahsuaian metabolik kecil molekul yang telah menunjukkan keberkesanan praklinikal dan klinikal dalam pelbagai penyakit radang dan jangkitan dengan profil keselamatan luar biasa.

Berdasarkan teknologi inti ini, MetrioPharm telah mencipta portfolio penyakit khusus kombinasi ubat menyasarkan penyakit radang, autoimun dan degeneratif. Data keberkesanan praklinikal dan klinikal telah diperoleh dalam sklerosis pelbagai, artritis, sepsis, penyakit usus teruk dan psoriasis. Syarikat kini mengkaji beberapa penyakit yatim untuk menjadikan distrofi otot liat Duchenne sebagai tanda utamanya.

Dalam garis pembangunan kedua, MetrioPharm sedang membangunkan teknologinya untuk menyasarkan penyakit jangkitan seperti COVID-19 – juga sebagai konsep bukti untuk meningkatkan ketahanan pandemik. Disokong oleh geran daripada European Health Emergency Preparedness and Response Authority (HERA), satu kajian eksploratori Fasa IIa menilai kesan terhadap pesakit COVID-19 yang dirawat di hospital. Kajian itu mengesahkan profil keselamatan klinikal yang baik bagi MP1032 dan menunjukkan data keberkesanan yang menggalakkan.

Syarikat beribu pejabat di Zurich dan mempunyai anak syarikat untuk aktiviti R & D di Berlin.

Pernyataan prospektif

Kenyataan media ini mengandungi pernyataan prospektif yang melibatkan risiko dan ketidakpastian dan selaras dengan penilaian MetrioPharm AG pada tarikh penerbitan ini. Pernyataan prospektif sedemikian bukanlah janji atau jaminan tetapi terdedah kepada banyak risiko dan ketidakpastian. Tiada liabiliti atau jaminan, dan tiada tuntutan, jika ada, dibuat berkenaan ketepatan masa, ketepatan atau kesempurnaan data dan maklumat sedemikian, dan tiada bergantung harus dibuat ke atas data dan maklumat itu, secara tersurat atau tersirat.

Hubungan

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain. 

MetrioPharm
Komunikasi Korporat & Hubungan Akhbar
T +49 (0) 30 33 84 395 02
F +49 (0) 30 33 84 395 99
E
W
akampion
Dr. Ludger Wess / Ines-Regina Buth
Pengasas Bersama
info@akampion.com
Tel. +49 40 88 16 59 64 /
Tel. +49 30 23 63 27 68