MetrioPharm Menerbitkan Data Ujian Awal Menunjukkan Kesan Terapi Bertujuan Hos Dalam COVID-19

  • Keputusan ujian klinikal CT-05 dalam 131 pesakit hospital COVID-19
  • Data ujian menunjukkan bahawa kompaun utama MetrioPharm MP1032 mempunyai keberkesanan yang sama dengan remdesivir dengan beberapa manfaat tambahan
  • Keputusan telah diterbitkan dalam The Lancet Regional Health – Europe

(SeaPRwire) –   Zurich, 31 Januari 2024 – , sebuah syarikat bioteknologi yang membangunkan ubat-ubatan untuk penyakit radang dan jangkitan, mengumumkan hari ini bahawa keputusan daripada uji kliniknya CT-05 dalam pesakit hospital COVID-19 telah diterbitkan dalam jurnal terkemuka .

CT-05 merupakan ujian berbilang pusat, rawak ganda buta, dikawal placebo dalam Fasa IIa di 6 negara Eropah, disokong oleh geran EUR 7.9 juta daripada Pihak Berkuasa Tanggapan dan Tindak Balas Kesihatan Eropah (HERA). Sejumlah 131 pesakit COVID-19 telah dirawat dengan Piawaian Rawatan (SoC) ditambah kompaun utama MetrioPharm MP1032 atau dengan placebo. Pesakit yang dirawat dengan MP1032 (n=86) menunjukkan kematian yang lebih rendah berbanding mereka yang menerima placebo + SoC (n=45). Kajian ini menunjukkan bahawa dari segi pemulihan awal daripada penyakit dan masa untuk keluar hospital, MP1032 mempamerkan keberkesanan yang sama dengan remdesivir, dengan manfaat tambahan keselamatan yang cemerlang dan ketersediaan oral. Selain itu, keberkesanan MP1032 dipertingkatkan apabila digunakan bersama-sama dengan agen anti-virus, termasuk tetapi tidak terhad kepada remdesivir.

“Menjalankan ujian klinikal ini di tengah-tengah wabak telah membawa banyak cabaran. Ini membataskan kemungkinan untuk mendapatkan kepentingan utama mengikut protokol WHO piawai. Protokol ini telah ditakrifkan dengan kajian yang lebih besar dalam fikiran,” kata Ketua Pegawai Saintifik MetrioPharm dan pengasas Dr. Wolfgang Brysch. “Walau bagaimanapun, keputusan adalah sangat kuat. Kami telah menunjukkan potensi terapeutik jelas untuk kompaun utama kami MP1032 dalam COVID-19. Yang paling penting, manakala kebanyakan ubat-ubatan antivirus menyasarkan virus tertentu, MP1032 bertindak sebagai rawatan terhadap hos. Pendekatan baru ini kepada terapi antivirus boleh memotong virus baru dan bahkan virus baru sepenuhnya tanpa penyesuaian terlebih dahulu, yang penting untuk persediaan wabak masa depan.”

“Purata 2.4 hari pelepasan awal hospital selepas 14 hari rawatan dengan MP1032, purata 4 hari penggunaan ICU yang lebih pendek dan pemulihan lebih cepat – keputusan ini sahaja merupakan hasil yang hebat untuk ujian kami MP1032 dalam COVID-19,” kata Thomas Christély, CEO MetrioPharm. “Sifat-sifat ini sedang ditinjau lebih lanjut, kerana ia akan membuat MP1032 pilihan yang sangat menjanjikan untuk rawatan dan pencegahan terapeutik garis hadapan luas untuk melindungi populasi berisiko terhadap virus baru, muncul. Selain itu, kami mempunyai asas yang kuat untuk mencadangkan potensi untuk rawatan Long Covid yang kekal masalah untuk populasi pesakit yang besar. MP1032, dengan mekanisme tindakannya terhadap hos, menangani empat pemacu utama indikasi baru ini: virus yang berterusan, disregulasi metabolisme mitokondria imun, mikroembolisme, dan fibrosis paru-paru. Walaupun fokus pembangunan kini adalah untuk penyakit langka dan yatim, kami akan terus membangunkan MP1032 dalam pelbagai penyakit berjangkit, beberapa yang mempunyai potensi wabak, tertakluk kepada sokongan lanjut daripada geran awam besar.”

Anda boleh menemui penerbitan MetrioPharm mengenai MP1032 dalam pesakit dengan COVID-19 .

###

Mengenai MP1032

MP1032 merupakan molekul kecil unik yang menyasarkan tindak balas berlebihan sel-sel imun yang diaktifkan dengan menangani proses metabolisme mitokondria asasi yang berlaku dalam sel-sel imun yang diaktifkan. Mitokondria sel-sel ini bertindak balas kepada pengaktifan dengan mempertingkatkan metabolisma tenaga mereka, yang pula menyebabkan penjanaan spesies oksigen reaktif (ROS) dan peningkatan pH antarasel. MP1032 diaktifkan hanya oleh kelompok pH yang meningkat dan bertindak sebagai penyapu ROS, menormalkan tahap ROS yang meningkat secara patologi (stres oksidatif). Sekali pH kembali ke normal, ubat itu tidak lagi diaktifkan dan berfungsi. Mekanisme tindakan unik dan beratur sendiri ini menjadikan MP1032 ubat anti-radang jenis pertama yang mengurangkan ROS berlebihan tanpa campur tangan tahap ROS fisiologi sel-sel lain, yang penting untuk fungsi sel normal, menghasilkan profil keselamatan yang cemerlang.

Mengenai MetrioPharm

MetrioPharm AG adalah syarikat bioteknologi Switzerland yang membangunkan pengawalatur imun auto-dikawal pertama jenisnya yang menyasarkan metabolisme mitokondria makrofaj yang terganggu secara patologi. Platform molekul kecil oral MetrioPharm telah menunjukkan keberkesanan praklinikal & klinikal (tiga kajian Fasa II) dalam beberapa penyakit radang dan berjangkit dengan profil keselamatan yang cemerlang.

Sebagai monoterapi, kompaun utama MetrioPharm MP1032 menghasilkan kesan terapeutik yang serupa dengan kortikosteroid (ubat-ubatan berdasarkan kortison), tetapi tanpa kesan sampingan yang serius.

MP1032 telah menunjukkan kesan sinergi/supra-additif apabila digabungkan dengan dos kortikosteroid yang sangat rendah (10% dos biasa), menunjukkan potensi untuk mencipta kelas baru “super kortikosteroid” yang lebih berkesan dan tidak mempunyai kesan sampingan yang serius. Selama lebih 60 tahun, tiada kemajuan besar dalam mencapai terapi pengurangan kortikosteroid sedemikian dan dengan itu mengurangkan kesan sampingan khusus kortikosteroid.

Selain itu, MP1032 telah menunjukkan aktiviti antivirus terhadap hos yang luas dalam kajian praklinikal terhadap 6 varian COVID-19 yang diuji dan pelbagai varian influenza, serta aktiviti antibakteria terhadap pelbagai strain bakteria.

Syarikat itu beribu pejabat di Zurich dan mempunyai anak syarikat untuk aktiviti P&P di Berlin.


Mengenai pembiayaan Suruhanjaya Eropah

Projek ini menerima pembiayaan daripada Program Horizon Eropah, Kesatuan Eropah di bawah inkubator HERA. Program pembiayaan ini dilancarkan pada April 2021 untuk menyokong penyelidikan dan pembangunan yang diperlukan secara mendesak untuk memerangi virus corona dan variannya di seluruh Eropah. Perjanjian No. pemberian adalah 101046182.

Projek iMPact MetrioPharm adalah sebahagian daripada pelbagai aktiviti penyelidikan dan inovasi Suruhanjaya Eropah untuk memerangi virus corona.

https://ec.europa.eu

Projek iMPact dinominasikan untuk pembiayaan Suruhanjaya Eropah pada Julai 2021, dan perjanjian pemberian ditandatangani pada November 2021.

Pernyataan masa depan

Kenyataan media ini mengandungi pernyataan masa depan yang melibatkan risiko dan ketidakpastian dan selaras dengan penilaian MetrioPharm AG pada tarikh pengeluaran ini. Pernyataan masa depan sedemikian bukanlah janji atau jaminan dan tertakluk kepada banyak risiko dan ketidakpastian. Tiada perwakilan atau jaminan dibuat, dan tiada bergantung harus dibuat, secara tegas atau tersirat, terhadap ketepatan masa, ketepatan atau kesempurnaan data dan maklumat sedemikian.

Hubungan

MetrioPharm
Komunikasi Korporat & Hubungan Media
T + 41 44 552 7198
E
W
akampion
Dr. Ludger Wess / Ines-Regina Buth
Rakan Kongsi Utama
info@akampion.com
Tel. +49 40 88 16 59 64 /
Tel. +49 30 23 63 27 68

Dibiayai oleh Kesatuan Eropah. Nombor pemberian 101046182.
Pandangan dan pendapat diekspresikan adalah pandangan dan pendapat pengarang sahaja dan tidak semestinya mewakili pandangan dan pendapat Kesatuan Eropah atau Suruhanjaya Eropah.
Tiada tanggungjawab boleh diletakkan kepada Kesatuan Eropah atau pihak pemberi geran.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.