Linklogis Mengumumkan Keputusan Tahunan 2023: Mempertahankan Pangsa Pasar Terbesar di Tiongkok Selama 4 Tahun Berturut-turut

(SeaPRwire) –   Kuala Lumpur, Malaysia, 26 Mac 2024 — Pada 26 Mac 2024, Linklogis Inc. (09959.HK, “Linklogis”), penyedia terkemuka teknologi penyelesaian pembiayaan rantaian bekalan di China, mengeluarkan keputusan tahunan 2023. Pada tahun 2023, jumlah pendapatan dan pendapatan daripada aktiviti utama berjumlah RMB870 juta, di mana, pendapatan dan pendapatan untuk separuh kedua tahun 2023 mencapai RMB480 juta, mewakili peningkatan tahun ke tahun sebanyak 15.2%. Sepanjang tahun, jumlah urus niaga yang dilaksanakan oleh penyelesaian teknologinya mencapai RMB322 bilion, peningkatan tahun ke tahun sebanyak 24.2%, memberikan perkhidmatan kepada lebih daripada 1,800 syarikat utama dan institusi kewangan. Menjelang akhir tahun, Linklogis telah memperkasakan lebih daripada 250,000 PKS untuk mendapat akses perkhidmatan kewangan digital inklusif yang cekap dan mudah.

Linklogis mengumumkan satu pelan pulangan modal kepada pemegang saham baru, bertujuan untuk meningkatkan pulangan modal kepada pemegang saham melalui dividen tunai dan pembelian semula saham. Lembaga pengarah Linklogis mencadangkan untuk membayar dividen khas sebanyak HK$0.1 sesaham, berjumlah kira-kira HK$230 juta. Selanjutnya, lembaga menyatakan keyakinan terhadap prospek syarikat dan pertumbuhan berterusan di masa hadapan, dan mengumumkan satu pelan pembelian semula saham sehingga US$100 juta.

Mempercepatkan Penggantian Pemacu Pertumbuhan Lama dengan Pemacu Baru, Jumlah Urus Niaga Terkumpul Melampaui RMB1 Trilion

Pada tahun 2023, Linklogis mempercepatkan penggantian pemacu pertumbuhan lama dengan pemacu baru, terus meningkatkan daya tahan pembangunan perniagaannya. Jumlah urus niaga yang dilaksanakan oleh penyelesaian teknologinya mencapai RMB322 bilion, mewakili peningkatan tahun ke tahun sebanyak 24.2%. Menjelang akhir 2023, jumlah keseluruhan aset rantaian bekalan yang dilaksanakan oleh Linklogis sejak penubuhannya telah melebihi RMB1.13 trilion. Pada tahun 2023, bilangan pelanggan syarikat utama untuk penyelesaian teknologi pembiayaan rantaian bekalan Linklogis meningkat 203 untuk mencapai jumlah keseluruhan 604, peningkatan 51% daripada tahun 2022. Menurut China Insights Consultancy, Linklogis memegang pasaran sebanyak 20.9%, menduduki tangga pertama penyedia penyelesaian teknologi pembiayaan rantaian bekalan pihak ketiga di China untuk tahun keempat berturut-turut.

Anchor Cloud dan FI Cloud adalah penyelesaian teknologi pembiayaan rantaian bekalan utama Linklogis. Pada tahun 2023, jumlah aset rantaian bekalan yang dilaksanakan oleh Anchor Cloud mencapai RMB201.3 bilion, peningkatan tahun ke tahun sebanyak 36.5%. Berkenaan Multi-tier Transfer Cloud dalam Anchor Cloud, ia mencapai pertumbuhan meletup dan mempercepatkan penggantian pemacu pertumbuhan lama dengan pemacu baru bagi syarikat. Multi-tier Transfer Cloud memproses jumlah aset rantaian bekalan berjumlah RMB136.8 bilion, menandakan pertumbuhan tahun ke tahun yang menakjubkan sebanyak 82.2%. Bilangan pelanggan baru dalam sektor ini meningkat 235 sepanjang tahun, mencapai kadar pengekalan pelanggan sebanyak 99%.

Dari segi inovasi produk dan senario, Linklogis melancarkan penyelesaian teknologi termasuk pembiayaan tempahan dan pembiayaan pengedar berdasarkan produk penyekuritian aset dan pemindahan multi-tier. Linklogis berjaya melancarkan 39 projek platform rantaian bekalan bekerjasama dengan syarikat milik negara dan syarikat swasta terkemuka termasuk Kumpulan Peralatan Elektrik China, Kumpulan Pelaburan Kewangan Jiangxi, dan Pelaburan Xingcheng Chengdu.

Pada tahun 2023, jumlah aset rantaian bekalan yang dilaksanakan oleh FI Cloud berjumlah RMB107.4 bilion, dengan segmen eChain Cloud memproses jumlah aset rantaian bekalan berjumlah RMB80.4 bilion, meningkat 18.7% daripada setahun sebelumnya. Linklogis dengan aktif meneroka peluang untuk membangun dengan menyediakan perkhidmatan teknologi kewangan berdasarkan senario dan output alat pintar modular dengan pelbagai institusi kewangan. Linklogis berjaya menggunakan model GPT pembiayaan rantaian bekalan termasuk pemeriksaan dokumen berkuasa AI, pendaftaran jaminan berkuasa AI, dan pengenalpastian KYC berkuasa AI kepada projek bekerjasama dengan beberapa institusi kewangan seperti Standard Chartered Bank dan Bank of East Asia.

Mengambil Peluang Aplikasi Model Bahasa Besar

Sebagai pemimpin dan perintis dalam industri teknologi pembiayaan rantaian bekalan, Linklogis terus meningkatkan pelaburannya dalam inovasi teknologi, memupuk pembangunan ekologi perindustrian yang sinergi dan cekap, serta memudahkan kitaran virtus “teknologi-industri-kewangan.” Dengan ChatGPT dan model bahasa besar lain yang sedang meluas secara global, kecerdasan buatan telah beralih dari teknologi pengguna awal ke teknologi universal. Linklogis dengan aktif mengambil peluang transformasi industri yang dibawa oleh inovasi aplikasi AIGC, dengan menggunakan model bahasa besar sumber terbuka untuk mencipta model GPT untuk pembiayaan rantaian bekalan, iaitu LDP-GPT. Bekerjasama dengan sebuah bank asing, Linklogis dengan berjaya menggunakan LDP-GPT dalam satu projek yang melibatkan pemeriksaan dokumen berkuasa AI. Dengan menerapkan model GPT secara mendalam dalam pembiayaan rantaian bekalan, Linklogis meningkatkan ketara kecekapan dalam menyusun maklumat perindustrian dan menganalisis urus niaga, memudahkan penilaian risiko bercergas, dan mengurangkan kos pembiayaan dan operasi.

Linklogis dengan aktif menjelajahi aplikasi teknologi terkini, seperti blockchain, data besar, dan pengkomputeran privasi. Pada tahun 2023, Linklogis berjaya disahkan sebagai Model Kebolehmatangan Pembangunan Perisian Global (CMMI) Tahap 5, dan dianugerahkan sebagai “Institusi Yang Memberi Sumbangan Istimewa” oleh Inisiatif Blockchain Bertaraf (TBI). Selain itu, Linklogis disahkan sebagai “Syarikat Canggih dan Canggih” di Shenzhen, disenaraikan dalam senarai “50 Syarikat SaaS AI Berpengaruh Global 2023”, memenangi anugerah “Pembiayaan PKS Global”, dan menerima anugerah “Penyelesaian Digital Terbaik–Rantaian Bekalan” daripada “The Asset” pada tahun 2023.

Memperkukuh Kehadiran Global, dan Membantu Syarikat Pembuatan Cina Memasuki Pasaran Global

Linklogis telah mengoptimumkan model perniagaan lintas sempadan dan antarabangsa sementara dengan aktif melaksanakan strategi pembangunan global. Pada tahun 2023, jumlah aset rantaian bekalan yang dilaksanakan oleh Cross-border Cloud berjumlah RMB12.6 bilion.

Perniagaan lintas sempadan Linklogis terutamanya termasuk pembiayaan perdagangan lintas sempadan berasaskan platform digital serta penyelesaian teknologi pembiayaan rantaian bekalan untuk syarikat Cina yang meluaskan operasi secara global. Berkenaan perniagaan berasaskan platform, Linklogis telah bekerjasama dengan platform global termasuk Infor, Amazon, dan Shopee untuk menyediakan perkhidmatan pembiayaan perdagangan lintas sempadan digital komprehensif bagi pedagang PKS di platform. Dalam memberikan perkhidmatan kepada syarikat Cina, Linklogis memanfaatkan gelombang syarikat Cina yang berkembang ke luar negara dan membantu syarikat domestik besar seperti OPPO dalam membina dan meluaskan sistem pembiayaan rantaian bekalan global, meluaskan platform pembiayaan rantaian bekalan ke senario pembiayaan rantaian bekalan lintas sempadan, dan memudahkan transformasi kecerdasan digital sistem rantaian bekalan luar negaranya. Selain itu, pada tahun 2023, pasukan perniagaan antarabangsa Linklogis memasuki pasaran Vietnam dan Bangladesh dengan menubuhkan pasukan tempatan selain pejabat sedia ada di Hong Kong dan Singapura.

Menggalakkan Pertumbuhan Lestari dalam Rantaian Bekalan, dan Menyokong Pembiayaan untuk Pedagang Livestreaming Kecil

Sebagai penyokong utama pertumbuhan lestari dalam rantaian bekalan, Linklogis terus meningkatkan sokongan kepada pembiayaan untuk pelbagai segmen termasuk pedagang livestreaming kecil. Pada tahun 2023, Linklogis bekerjasama dengan platform livestreaming terkemuka untuk menyediakan penyelesaian pembiayaan khusus untuk pedagang kecil, membantu mereka mengembangkan perniagaan digital dan meningkatkan pendapatan. Linklogis juga bekerjasama dengan syarikat logistik terkemuka untuk menyediakan penyelesaian pembiayaan rantaian bekalan untuk perkhidmatan logistik terkini seperti penghantaran hari ini. Selain itu, Linklogis terus meningkatkan sokongan kepada pembiayaan lestari untuk industri hijau seperti tenaga boleh diperbaharui.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.