Lilium Welcomes KfW Due Diligence Undertaking

  • Penyiasatan terperinci oleh KfW adalah langkah penting ke arah sokongan awam bagi Lilium
  • CEO Klaus Roewe: “Kami mengharapkan proses yang cepat.”
  • Lilium menargetkan pinjaman minimum € 100 juta daripada KfW yang dijamin oleh jaminan lantikan rasmi daripada kerajaan persekutuan dan Bavaria

(SeaPRwire) –   MUNICH, Jerman, 15 Mei 2024 — Kerajaan Persekutuan Jerman dan Negeri Bebas Bavaria telah memperuntukkan bank pembangunan negeri KfW di Frankfurt untuk menjalankan penyiasatan terperinci terhadap Lilium (NASDAQ: LILM), pembangun penerbangan elektrik tegak dan mendarat menegak (“eVTOL”) jet dan peneraju global dalam Mobiliti Udara Serantau (RAM), sebagai sebahagian daripada proses sokongan negeri biasa. Sekali penyiasatan tersebut selesai dan keputusannya memuaskan, Lilium mengharapkan menerima jaminan daripada Kerajaan Persekutuan dan Negeri Bebas Bavaria sebagai jaminan untuk pinjaman KfW, jumlah tepatnya masih belum ditentukan.

“Kami ingin mengucapkan terima kasih kepada mereka yang bertanggungjawab di Berlin dan Munich atas keputusan mereka dan kerjasama yang konstruktif dalam minggu-minggu terakhir,” kata CEO Lilium Klaus Roewe. “Kami mengharapkan penyiasatan terperinci akan cepat kerana ketelusan adalah rutin harian bagi kami sebagai syarikat tersenarai.” Roewe terus:

“Pengelektrikan adalah dalam kepentingan awam yang kuat sebagai sumbangan kepada penurunan karbon yang perlu dalam industri. Sokongan kerajaan Jerman bukan sahaja tentang mencipta medan permainan yang sama dengan Amerika Syarikat dan China, tetapi juga tentang Jerman menghantar isyarat kepada pasaran kewangan bahawa inovasi dan teknologi baharu disokong di Jerman.”

Lilium adalah peneraju dunia dan peneroka dalam penerbangan elektrik dan satu-satunya pengeluar di seluruh dunia dengan asas pensijilan untuk pesawat eVTOL berangkat tegak dan mendarat yang dipacu di Eropah dan Amerika Syarikat. Lilium diasaskan pada tahun 2015 oleh empat graduan Universiti Teknikal Munich, dan terletak di lapangan terbang Oberpfaffenhofen, berhampiran Munich, Jerman, kini mempunyai tenaga kerja lebih 1,000 orang, lebih 80% daripadanya bekerja dalam bidang kejuruteraan dan pembuatan yang sangat spesialis. Lilium mempunyai tenaga kerja yang sangat antarabangsa dan sedang membina asas Eropah yang kukuh: Lilium N.V. didaftarkan di Belanda, Lilium mempunyai Ibu Pejabat, reka bentuk/kejuruteraan dan kemudahan perindustrian di Munich, dan pusat ujian terbang di Sepanyol. Syarikat baru-baru ini mengumumkan perbincangannya dengan kerajaan Perancis untuk meneliti peluasan tapak perindustriannya ke Perancis.

Pengeluaran awal Lilium Jet bermula pada tahun 2023 dengan perkhidmatan permulaan dirancang pada tahun 2026. Lilium telah mengumpulkan saluran pesanan lebih 780 buah Lilium Jet, termasuk pesanan mengikat dan perjanjian MoU daripada pengendali di Amerika Syarikat, Amerika Selatan, Eropah, Asia, dan Timur Tengah. Menurut anggaran Morgan Stanley pada tahun 2021, pasaran eVTOL global boleh bernilai $1 trilion dalam pendapatan global menjelang tahun 2040.

Maklumat hubungan media:
Rainer Ohler
+49 172 4890353

Maklumat hubungan pelabur:
Rama Bondada
Naib Presiden, Hubungan Pelabur

Tentang Lilium:
Lilium (NASDAQ: LILM) sedang mencipta mod pengangkutan serantau yang mampan dan mudah capai untuk orang dan barang menggunakan jet penerbangan tegak dan mendarat elektrik, direka untuk menawarkan kapasiti terkemuka, bunyi rendah, dan prestasi tinggi tanpa emisi pengendalian, Lilium memesatkan penurunan karbon dalam pengangkutan udara. Bekerjasama dengan pemimpin aerangkasa, teknologi, dan infrastruktur, dan dengan jualan dan tanda kesediaan yang diumumkan di Eropah, Amerika Syarikat, China, Brazil, UK, Emiriah Arab Bersatu, dan Kerajaan Arab Saudi, pasukan 1,000 orang Lilium termasuk kira-kira 500 jurutera aerangkasa dan pasukan kepimpinan yang bertanggungjawab untuk menghantar beberapa pesawat paling berjaya dalam sejarah penerbangan. Lilium diasaskan pada tahun 2015, ibu pejabat dan kemudahan pembuatan berada di Munich, Jerman, dengan pasukan berpangkalan di seluruh Eropah dan AS. Untuk maklumat lanjut, lawati www.lilium.com.

Pernyataan Prospektif Lilium:

Kenyataan berita ini mengandungi beberapa pernyataan prospektif tertentu dalam makna undang-undang sekuriti Amerika Syarikat, termasuk tetapi tidak terhad kepada pernyataan mengenai: (i) perniagaan dan model perniagaan Lilium N.V. dan anak syarikatnya (secara kolektif, “Kumpulan Lilium”); (ii) pasaran dan industri di mana Kumpulan Lilium beroperasi atau berniat beroperasi, termasuk saiz anggaran pasaran eVTOL global yang berpotensi; (iii) jadual masa yang dijangka untuk komersialisasi dan pelancaran perniagaan Kumpulan Lilium dalam fasa-fasa, termasuk jadual penerbangan pertama berawak dan masuknya perkhidmatan Lilium Jet; dan (iv) jadual dan penyelesaian berjaya penyiasatan terperinci oleh KfW dan jadual yang dijangka, bentuk dan penutupan, jika ada, sebarang pelaburan kewangan atau jaminan daripada kerajaan persekutuan Jerman atau Negeri Bebas Bavaria. Pernyataan prospektif ini secara umumnya dikenal pasti oleh perkataan “menjangkakan”, “percaya”, “boleh”, “anggaran”, “masa depan”, “berniat”, “mungkin”, “lancar”, “dirancang”, “strategi”, “ditargetkan”, “akan” dan ungkapan serupa. Pernyataan prospektif adalah ramalan, projeksi, dan pernyataan lain mengenai peristiwa masa depan yang berdasarkan jangkaan pengurusan terhadap peristiwa masa depan dan didasarkan pada andaian dan terdedah kepada risiko dan ketidakpastian yang boleh berubah pada bila-bila masa. Peristiwa atau keputusan sebenar mungkin berbeza secara material daripada yang terkandung dalam pernyataan prospektif dalam kenyataan berita ini. Faktor-faktor yang boleh menyebabkan peristiwa masa depan sebenar berbeza secara material daripada pernyataan prospektif dalam kenyataan berita ini termasuk risiko dan ketidakpastian yang dibincangkan dalam penyataan Lilium kepada Suruhanjaya Sekuriti Amerika Syarikat (SEC), termasuk bahagian bertajuk “Faktor Risiko” dalam Laporan Tahunan kami pada Formulir 20-F untuk tahun berakhir 31 Disember 2023, yang difailkan dengan SEC, dan bahagian yang serupa dalam penyataan SEC Lilium yang lain, semuanya boleh didapati di www.sec.gov. Pernyataan prospektif membincangkan hanya pada tarikh dibuat. Anda dinasihatkan untuk tidak bergantung berlebihan pada pernyataan prospektif, dan Lilium tidak berniat untuk, dan tidak bertanggungjawab untuk, mengemaskini atau menyemak semula pernyataan prospektif ini, sama ada kerana maklumat baru, peristiwa masa depan atau lain-lain.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.