Lilium Sedia Memulakan Pengeluaran Unit Pemacu Elektrik Revolusionari Lilium Jet

  • Lilium memulakan pemasangan barisan pengeluaran siri untuk unit propulsi di kemudahan pengeluaran Lilium di Wessling, Jerman
  • Unit propulsi prototaip pertama dijangka keluar dari barisan pada suku kedua 2024, menandakan tonggak penting dalam program Lilium Jet dan meletakkan Lilium di hadapan dalam penindustrialan jet elektrik
  • Barisan pengaturan propulsi direka khas bekerjasama dengan pembekal automasi dan robotik Schnaithmann Maschinenbau GmbH

(SeaPRwire) –   MUNICH, Jerman, 26 Februari 2024 — Lilium N.V. (NASDAQ: LILM), pembangun jet lepas angkat dan mendarat menegak pertama sepenuhnya elektrik (“eVTOL”), mengumumkan hari ini bahawa ia telah memulakan pemasangan peralatan pengaturan negara terkini untuk pengeluaran siri unit propulsi Lilium Jet. Unit propulsi prototaip Lilium Jet dijangka mula keluar dari barisan baru pada suku kedua 2024, untuk digunakan dalam pengujian dan kempen ujian terbang. Perkembangan ini menandakan lagi satu tonggak penting dalam penindustrialan Lilium Jet, mengikuti permulaan pengeluaran Lilium Jet pada akhir 2023.

Untuk reka bentuk dan pembinaan barisan pengaturan propulsi Lilium Jet, Lilium telah bekerjasama dengan Schnaithmann Maschinenbau GmbH, syarikat automasi dan robotik Jerman yang juga menyokong Lilium dengan reka bentuk aliran kerja dan alat dan perkakas untuk barisan pengaturan struktur aerodinamik Lilium dan barisan pengaturan akhir Lilium Jet. Berpangkalan berhampiran pusat automotif Stuttgart, Schnaithmann merupakan pemimpin global dalam mereka bentuk dan membekalkan penyelesaian industri berautomasi dan boleh skala, dengan hubungan jangka panjang dalam industri bervolum tinggi, terutamanya automotif.

Kerjasama antara Lilium dan Schnaithmann bermula beberapa tahun lalu dengan perancangan pengeluaran awal untuk Lilium Jet. Barisan pengaturan struktur aerodinamik Lilium sudah menggunakan peralatan yang dibekalkan oleh Schnaithmann untuk pengendalian sayap dan kanard Lilium Jet.

Jan Nowacki, Lilium Senior Vice President Manufacturing berkata: “Kami gembira dapat terus maju ke arah pengeluaran sistem propulsi jet kami. Enjin jet elektrik merupakan teknologi teras Lilium, penting untuk prestasi pesawat dan di mana kami telah menjamin bukan sahaja pasukan pembekal sistem berkelayakan tinggi tetapi juga harta intelek penting. Dengan sokongan Schnaithmann, kami berharap maju ke arah penyelesaian pembuatan negara terkini yang boleh diskala semula dan diulangi untuk pengeluaran bervolum tinggi.”

Gerd Maier, Schnaithmann Ahli Lembaga Pengurusan, Pemasaran berkata: “Dengan hampir 40 tahun pengalaman dalam membekalkan teknologi automasi kepada industri global, kami bangga menyertai penindustrialan Lilium Jet. Industri eVTOL mempunyai potensi untuk mengubah penerbangan dalam cara positif dan mampan, dan kami gembira dapat memainkan peranan utama dalam membantu Lilium meningkatkan skala ke arah pengeluaran bervolum tinggi.”

Pembinaan enjin Lilium Jet pertama
Unit propulsi jet elektrik merupakan teknologi teras syarikat dan kunci untuk menyediakan prestasi yang diperlukan, ekonomi unit dan keselesaan untuk mobiliti udara serantau. Terdiri daripada enjin jet elektrik yang disatukan ke dalam sistem pemasangan propulsi yang membentuk bahagian belakang sayap dan aerofoil hadapan, sistem propulsi unik Lilium Jet akan menyediakan kelebihan dalam muatan, kecekapan aerodinamik dan profil bunyi yang berkurangan, sementara juga menyediakan kawalan vektor daya dorong untuk memanuverkan Lilium Jet melalui setiap fasa penerbangan.

Subassambli utama unit propulsi dibekalkan kepada Lilium oleh pasukan pembekal berkelayakan termasuk Honeywell dalam pakatan dengan Denso (e-motor), Aeronamic (kipas), dan SKF (bearing motor elektrik).

Pada 2023, mengikuti pengujian dan pengkarakterisan berjaya sistem enjin, termasuk kipas, stator dan e-motor, Lilium mengatur sebuah enjin jet elektrik Lilium Jet lengkap di atas barisan siri pra-siri. E-motor Lilium Jet direka untuk menghasilkan ketumpatan kuasa puncak melebihi 100kW daripada sistem berat sedikit lebih 4kg.

Maklumat hubungan media Lilium:
Meredith Bell
Naib Presiden, Komunikasi Luaran

Maklumat hubungan pelabur Lilium:
Rama Bondada
Naib Presiden, Hubungan Pelabur

Tentang Lilium
Lilium (NASDAQ: LILM) sedang mencipta mod pengangkutan serantau berkelajuan tinggi dan mampan untuk orang dan barang. Menggunakan Lilium Jet, jet lepas angkat dan mendarat menegak sepenuhnya elektrik, direka untuk menawarkan kapasiti terkemuka, bunyi rendah dan prestasi tinggi tanpa emisi pengendalian, Lilium mempercepatkan penurunan karbon pengangkutan udara. Bekerja dengan pemimpin aerangkasa, teknologi dan infrastruktur, dan dengan penjualan dan tanda kepentingan yang diumumkan di Eropah, Amerika Syarikat, China, Brazil, UK, Emiriah Arab Bersatu dan Kerajaan Arab Saudi, pasukan Lilium lebih 950 orang termasuk kira-kira 500 jurutera aerangkasa dan pasukan kepimpinan yang bertanggungjawab untuk mengeluarkan beberapa pesawat paling berjaya dalam sejarah penerbangan. Dilancarkan pada 2015, ibu pejabat dan kemudahan pengeluaran Lilium berada di Munich, Jerman, dengan pasukan berpangkalan di seluruh Eropah dan AS. Untuk maklumat lanjut, lawati www.lilium.com.

Tentang Schnaithmann
Sebagai salah satu pembekal sistem utama dalam teknologi automasi, Schnaithmann telah melayani pelanggannya sejak 1985. Dengan pelbagai perkhidmatan, Schnaithmann menyediakan penyelesaian kualiti dalam pemasangan, aliran bahan dan teknologi pengendalian. Pelanggan Schnaithmann menerima semua perkhidmatan dari sumber tunggal yang kompeten, daripada perancangan hingga komponen hingga sistem lengkap. Untuk maklumat lanjut, lawati Laman Web Kami ().

Pernyataan Pandangan Masa Depan Lilium
Kenyataan media ini mengandungi beberapa pernyataan pandangan masa depan tertentu dalam makna undang-undang sekuriti Amerika Syarikat, termasuk tetapi tidak terhad kepada pernyataan mengenai (i) perniagaan dan model perniagaan Kumpulan Lilium N.V. dan anak syarikatnya (secara kolektif, “Kumpulan Lilium”); (ii) pasaran dan industri di mana Kumpulan Lilium beroperasi atau berniat untuk beroperasi; (iii) kerjasama Kumpulan Lilium dengan Schnaithmann, seperti yang dinyatakan di sini; dan (iv) kemajuan Kumpulan Lilium dalam menghasilkan Lilium Jetnya. Pernyataan pandangan masa depan ini umumnya dikenal pasti oleh kata-kata “mengharapkan”, “percaya”, “boleh”, “menganggarkan”, “masa depan”, “berniat”, “di landasan”, “merancang”, “sepatutnya”, “strategi”, “akan” dan ungkapan serupa. Pernyataan pandangan masa depan merupakan ramalan, projeksi dan pernyataan lain tentang peristiwa masa depan yang berdasarkan harapan pengurusan terhadap peristiwa masa depan dan didasarkan pada andaian dan terdedah kepada risiko dan ketidakpastian yang boleh berubah pada bila-bila masa. Peristiwa atau keputusan sebenar mungkin berbeza secara material daripada yang terkandung dalam pernyataan pandangan masa depan dalam kenyataan akhbar ini. Faktor-faktor yang boleh menyebabkan peristiwa masa depan sebenar berbeza secara material daripada pandangan masa depan termasuk risiko dan ketidakpastian yang dibincangkan dalam penyataan Lilium dengan Suruhanjaya Sekuriti Amerika Syarikat (SEC), termasuk dalam bahagian bertajuk “Faktor Risiko” dalam Laporan Tahunan kami pada Form 20-F untuk tahun berakhir 31 Disember 2022, yang difailkan dengan SEC, dan bahagian yang sama dalam penyataan SEC Lilium yang lain, semuanya boleh didapati di www.sec.gov. Pernyataan pandangan masa depan hanya berlaku pada tarikh dibuat. Anda dinasihatkan untuk tidak menaruh keyakinan berlebihan pada pernyataan pandangan masa depan, dan Lilium tidak berniat untuk, dan tidak bertujuan untuk, mengemas kini, atau mengkaji semula pernyataan pandangan masa depan ini, sama ada kerana maklumat baru, peristiwa masa depan atau sebaliknya.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.