Kumpulan Kebudayaan dan Hiburan Cina Yuewen Memperluaskan Jangkauan Global Melalui Anugerah IP

(SeaPRwire) –   Beijing, China, Feb. 06, 2024 — Pada 5 Februari, Anugerah IP Global yang amat dinanti-nantikan, yang diadakan dengan gilang gemilang di Singapura, membuat penampilan sulungnya dalam siaran di Tencent Video. Hal ini menandakan pencapaian penting bagi majlis anugerah berprestij ini tatkala ia memperluas jangkauannya di luar sempadan negara, melambangkan cita-citanya untuk menubuhkan kehadiran global.

Yuewen, Kumpulan Budaya dan Hiburan Cina, terutamanya membangunkan harta intelek (IP) berdasarkan kesusasteraan dalam talian. Ia terkenal dengan perintisan model bayar untuk baca di industri kesusasteraan dalam talian Cina, yang menjadikannya salah satu pilihan paling popular bagi pengarang yang ingin mencari kehidupan melalui fiksyen dalam talian. Ia memiliki lebih daripada 200 juta pengguna aktif bulanan merentasi semua platform.

Anugerah tersebut meraikan kesusasteraan Cina dan mengiktiraf pengarang, pencipta dan artis terkemuka dalam bidang ini, serta memperingati hasil kerja mereka merentasi medium hiburan digital seperti animasi, filem, siri TV dan permainan.

Terdapat sejumlah 21 kategori, seperti “adaptasi paling dinanti,” “watak diadaptasi paling berpengaruh,” “pengarang luar biasa tahun ini,” dan “impak paling luar biasa tahun ini.” Perjanjian pengedaran global juga sudah dimetraikan bagi hampir 70 peratus IP yang memenangi anugerah.

Hou Xiaonan, CEO dan Presiden Yuewen, naik pentas untuk mempersembahkan anugerah “pelakon impak luar biasa adaptasi” kepada bintang Cina Dylan Wang. Hou Xiaonan, yang juga berkhidmat sebagai penerbit siri TV “Guardians of the Dafeng”, telah memimpin Yuewen untuk menghasilkan sejumlah karya popular, termasuk siri TV “Joy of Life”, “A Lifelong Journey”, filem “Hi, Mom!”, dan siri animasi “Battle Through the Heavens”.

“Guardians of the Dafeng” yang amat ditunggu-tunggu yang menampilkan Dylan Wang akan menjadi penerbitan utama Yuewen pada tahun 2024. Semasa majlis berprestij tersebut, “Guardians of the Dafeng” diiktiraf dengan gelaran bernilai “adaptasi paling dinanti.”

Melalui majlis anugerah tersebut, Hou Xiaonan berhasrat untuk meningkatkan pengaruh global bagi IP asal Yuewen. Dalam dua dekad terakhir, industri kesusasteraan dalam talian Cina telah berada di barisan hadapan inovasi teknologi dan perniagaan, dan banyak IP Cina telah memenangi hati penonton di seluruh dunia.

Hou menyertai Yuewen pada tahun 2020. Beliau juga merupakan naib presiden platform dan kumpulan kandungan di gergasi teknologi dan hiburan global Tencent, syarikat induk Yuewen. Sejak memegang peranannya di Yuewen, Hou telah menjadikan IP keutamaan, bekerjasama dengan rakan global untuk membangunkan ekosistem dan rantaian perindustrian yang komprehensif untuk mengadaptasi novel web menjadi animasi, komik, filem, permainan, siri televisyen dan barangan dagangan. Semasa tempoh perkhidmatannya, mempercepatkan globalisasi menjadi hala tuju strategik bagi Yuewen.

Ekosistem IP yang matang ini telah menyumbang kepada populariti Yuewen di kalangan pencipta kandungan, kerana mereka tidak hanya dapat mencari penonton bagi tulisan mereka, tetapi juga dapat memaksimumkan nilai hasil ciptaan mereka.

Yuewen juga telah bekerjasama dengan pasukan kreatif dari Amerika Syarikat, UK, India, Jepun dan Singapura untuk membangunkan IP asal bagi pasaran global dan menerapkan model perniagaan yang sama yang digunakan bagi IP Cina. Sebagai contoh, “My Vampire System,” yang ditulis oleh pengarang British JKSManga dan diterbitkan di WebNovel, platform antarabangsa Yuewen, telah diterjemahkan ke dalam enam bahasa dan diadaptasi dalam versi buku audio dan komik.

Pada tahun 2022, novel web Cina telah ditambahkan ke dalam koleksi British Library buat pertama kalinya. Daripada 16 karya tersebut, semua asalnya diterbitkan oleh Yuewen.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain. 

HUBUNGI: Wenwen Zhang
China Literature Ltd (Yuewen)
ywpr-at-yuewen.com