Kevin Dodelande’s iMi melancarkan pengesanan kanser awal

PHOTO 2023 08 19 11 26 04 2

Di zaman kemajuan teknologi ini, kuasa Data Besar yang digabungkan dengan Kecerdasan Buatan (AI) membuka kemungkinan baru melalui diagnosis awal untuk meningkatkan jangka hayat pesakit.

Paris, Perancis 27 Sep 2023 – Kecerdasan Buatan adalah lebih daripada sekadar ChatGPT! Terutamanya dalam penjagaan kesihatan. AI, yang kerap didemonisasikan, boleh menjadi sumber kemajuan yang berfaedah. Syarikat Perancis muda iMi, yang ditubuhkan pada tahun 2021 oleh Kevin Dodelande dan Christophe Le Morvan, membuktikan ini. Dengan memanfaatkan data penjagaan kesihatan yang sama sekali selamat, tanpa nama dari pelbagai pangkalan data (ANSM, SNDS, PMIS, dan ujian klinikal), iMi, dengan kerjasama pakar, telah membangunkan pendekatan inovatif untuk mengoptimumkan protokol pengesanan kanser awal. Bagaimana? Melalui pengumpulan, perbandingan, analisis, dan korelasi data perubatan.

Alat canggih untuk meramalkan masa depan dan mengurangkan risiko

Melalui projek saintifik yang disahkan, iMi membangunkan pengeksploitasian saintifik data tanpa nama dan sama sekali selamat daripada kumpulan pesakit dari pusat onkologi Perancis yang dianjurkan dalam rangkaian (Institut Gustave Roussy, Clermont-Ferrand, Hôpital Pitié Salpétrière, CHU de Rouen…). Dengan menyilang rujuk dan mengaitkannya dengan pangkalan data perubatan lain, iMi mewujudkan gudang data kesihatan. Objektif keseluruhan? Untuk membolehkan doktor dan penyelidik mengesan isyarat amaran awal. Menggunakan algoritma canggih, syarikat muda itu membawa analisis data ke tahap yang belum pernah terjadi sebelum ini, membangunkan “pemodelan ramalan” merentasi gejala untuk menentukan profil, laluan, dan diagnosis untuk mengesan pesakit sebelum penyakit merebak.
Berkat bakat Ketua Pegawai Eksekutifnya, Christophe Le Morvan, bekas pakar data di J&J, Pfizer, dan GSK, iMi telah membangunkan pendekatan inovatif dan selaras dengan ekosistemnya untuk menubuhkan dan mencadangkan protokol pengesanan, terutamanya untuk kanser paru-paru dan kolon.

Kanser: perlumbaan dengan masa

Kevin Dodelande menjelaskan: “Kanser bukan penyakit yang muncul dalam sekelip mata. Ia memanifestasikan dirinya melalui sejumlah besar gejala yang kabur, seperti keletihan yang melampau, yang mesti disiasat melalui ujian berganda sebelum diagnosis dapat dibuat. Semua ini memakan masa, bahkan bertahun-tahun. Malangnya, lebih-lebih lagi apabila anda tinggal di gurun perubatan. Kanser adalah perlumbaan dengan masa. Untuk memulakan perjuangan melawan penyakit cukup awal, iMi dan rakan saintifiknya berusaha untuk memberi tumpuan dan menganalisis data pesakit (analisis, diagnosis, preskripsi perubatan, dan pakar hospital). Tujuannya adalah untuk mempercepatkan pengesanan dan pengurusan awal pesakit dengan menyusun senarai lengkap semua isyarat amaran dan protokol yang berkesan. Hasilnya: diagnosis yang dikesan cukup awal untuk mengelakkan “kehilangan peluang” untuk pesakit, dan susulan peribadi a fortiori apabila pesakit tinggal di kawasan luar bandar.

Pengesanan kanser awal bermakna kos yang lebih rendah untuk masyarakat

Semakin awal kanser dikesan, semakin rendah kosnya kepada masyarakat, tambah Kevin Dodelande. “Kos merawat kanser peringkat 1 mungkin 10,000, manakala ia menelan kos tiga kali ganda apabila ditemui pada peringkat 2, dan sebanyak 100,000 kemudian.” Singkatnya, penjimatan besar untuk Keselamatan Sosial, apatah lagi kesejahteraan pesakit dan keluarganya!
Apa lagi, apabila pesakit pulang ke rumah, mereka menerima penjagaan peribadi di mana sahaja mereka tinggal.

Protokol yang sama di seluruh Perancis

“Kekuatan besar pemprosesan data kami dengan AI adalah untuk memastikan bahawa pesakit kanser paru-paru di Lille, Limoges, atau Narbonne dapat dikesan dengan cepat dan, jika perlu, menerima rawatan khusus untuk keperluannya, berkat perkongsian amalan perubatan terbaik.
Untuk mencapainya, iMi menggunakan beberapa sumber terbuka, termasuk SNDS (sistem data kesihatan kebangsaan), data PMSI, dan data ujian klinikal yang dihoskan dalam gudang data rakan kongsi yang disahkan. iMi juga bergantung pada rangkaian agensi kesihatan serantau (ARS) dan projek yang dimulakan oleh pusat kanser berrangkaian.
Kecerdasan buatan banyak dibicarakan. Tetapi ia juga menyelamatkan nyawa. iMi dibezakan kerana sumbangannya yang pakar dan teknologi dalam bidang perubatan ramalan. Seperti yang disimpulkan oleh Kevin Dodelande: “Berkat kepakaran kami dalam menguruskan data perubatan sumber terbuka dari seluruh dunia, saya secara rendah diri percaya bahawa kami membantu membuat perbezaan kepada kesihatan awam.” Selagi teknologi terus berkembang, usaha iMi hanya permulaan era baru dalam perubatan ramalan.

Kevin Dodelande

Kevin Dodelande, 31, pakar dalam kecerdasan buatan, adalah pengasas iMi, sebuah syarikat yang didedikasikan untuk pemprosesan dan analisis data.

https://medium.com/@kdodelande/kevin-dodelande-management-in-the-age-of-web-3-0-6a38ea4adf28

Kevin Dodelande: AI and football team manager, a winning combination

https://www.investorworldreview.com/article/651557438-kevin-dodelande-how-data-is-revolutionizing-the-transfer-market

Kontak Media

iMi-intelligence

kd-advice@ml1.net

https://imi-intelligence.com

Sumber :iMi