Junshi Biosciences umumkan kelulusan sNDA untuk Toripalimab bagi rawatan barisan pertama renal kanser

(SeaPRwire) –   SHANGHAI, China, April 07, 2024 — Shanghai Junshi Biosciences Co., Ltd (“Junshi Biosciences”, HKEX: 1877; SSE: 688180), syarikat biofarma seutama yang komited kepada penemuan, pembangunan dan komersialisasi rawatan baharu, mengumumkan bahawa Pentadbiran Produk Perubatan Negara (“NMPA”) telah meluluskan permohonan tambahan ubat baharu (“sNDA”) untuk toripalimab (kod produk: JS001) dalam kombinasi dengan axitinib untuk rawatan barisan pertama bagi pesakit dengan risiko sederhana hingga tinggi kanser ginjal yang tidak boleh dikeluarkan atau telah menyebar (“RCC”). Ini merupakan imunoterapi pertama yang diluluskan untuk kanser ginjal di China.

Kanser ginjal merupakan ketiga kanser sistem kencing yang paling biasa di seluruh dunia, dan RCC menyumbang 80% hingga 90% daripada semua kes kanser ginjal. Terdapat kira-kira 77,000 kes baharu dan 46,000 kematian akibat kanser ginjal di China pada 2022. Pematangan jauh berlaku pada kira-kira satu pertiga pesakit kanser ginjal pada diagnosis awal, dan dalam 20% hingga 50% pesakit tempatan selepas nefrektomi. Menurut pengelasan risiko Konsortium Antarabangsa Pangkalan Data Kanser Ginjal Bermetastasis (IMDC), median hayat keseluruhan (“OS”) pesakit dengan risiko rendah, sederhana dan tinggi RCC bermetastasis yang menerima rawatan sasaran anti-vaskular adalah masing-masing 35.3, 16.6 dan 5.4 bulan. Oleh itu, berbanding pesakit risiko rendah, keperluan klinikal untuk pilihan rawatan baharu adalah lebih mendesak untuk pesakit dengan RCC lanjutan sederhana dan tinggi risiko.

Kelulusan sNDA terutamanya berdasarkan data kajian RENOTORCH (NCT04394975), satu kajian fasa 3 klinikal berbilang pusat, rawak, terbuka, dikawal aktif yang diketuai oleh Profesor Jun GUO dari Hospital Kanser Universiti Peking dan Profesor Yiran HUANG dari Hospital Renji yang berafiliasi dengan Universiti Jiao Tong Shanghai Sekolah Perubatan. Kajian ini dijalankan di 47 pusat perubatan, dan mewakili kajian fasa 3 klinikal pertama bagi imunoterapi untuk pesakit dengan RCC lanjutan di China.

Sejumlah 421 pesakit rawak dengan risiko sederhana hingga tinggi RCC yang tidak boleh dikeluarkan atau telah menyebar telah didaftarkan dalam kajian ini dan secara rawak diberikan nisbah 1: 1 untuk menerima toripalimab dalam kombinasi dengan axitinib (n = 210) atau sunitinib sahaja (n = 211). Titik akhir utama ialah hayat bebas progresif (“PFS”) yang dinilai oleh Jawatankuasa Tinjauan Bebas (“IRC”), dan titik akhir sekunder termasuk PFS yang dinilai oleh pakar, kadar respons objektif (“ORR”) yang dinilai oleh IRC atau pakar, tempoh respons (“DoR”), kadar kawalan penyakit (DCR), OS, profil keselamatan, dan sebagainya.

Sebelum ini, keputusan kajian RENOTORCH membuat kemunculan sulung di Sesi Kertas yang Diajukan dalam Kongres Kesatuan Eropah untuk Onkologi Perubatan (ESMO) 2023. Teks penuhnya secara serentak diterbitkan dalam Annals of Oncology, jurnal rasmi ESMO. Data kajian menunjukkan bahawa, berdasarkan keputusan penilaian IRC, berbanding monoterapi sunitinib, toripalimab dalam kombinasi dengan axitinib untuk rawatan secara signifikan memanjangkan PFS pesakit hampir dua kali ganda (median PFS: 18.0 vs 9.8 bulan, P = 0.0028), dan risiko progresif penyakit atau kematian berkurang sebanyak 35% (nisbah berisiko [HR] = 0.65; 95% CI: 0.49, 0.86). Di samping itu, ORR adalah lebih tinggi (56.7% berbanding 30.8%, P <0.0001) dan DoR adalah lebih lama (median DoR: tidak dicapai berbanding 16.7 bulan; HR = 0.61) dalam kumpulan toripalimab. OS kumpulan toripalimab juga menunjukkan trend faedah yang jelas (median OS: tidak dicapai berbanding 26.8 bulan), dan risiko kematian berkurang sebanyak 39% (HR = 0.61; 95% CI: 0.40, 0.92). Daripada segi keselamatan, toripalimab dalam kombinasi dengan axitinib menunjukkan profil keselamatan dan toleransi yang menggalakkan, dan tiada isyarat keselamatan baharu diperhatikan.

“Dari perspektif global, rawatan sasaran bersama imunoterapi telah menjadi pendekatan piawaian untuk rawatan RCC lanjutan,” kata Profesor Jun GUO dari Hospital Kanser Universiti Peking. “Walau bagaimanapun, tiada rawatan sedemikian yang diluluskan di China. Kelulusan indikasi baharu toripalimab membuka bab baharu dalam rawatan sasaran bersama imunoterapi di China, dan ia akan mengubah amalan klinikal semasa untuk RCC lanjutan dan memperkenalkan pilihan rawatan baharu untuk pesakit risiko sederhana hingga tinggi.”

“Kaedah rawatan untuk RCC lanjutan terhad, terutamanya untuk pesakit risiko sederhana hingga tinggi, yang sering menghadapi prognosis suboptimal,” kata Profesor Yiran HUANG dari Hospital Renji yang berafiliasi dengan Universiti Jiao Tong Shanghai Sekolah Perubatan. “Kelulusan toripalimab dalam kombinasi dengan sasaran terapi membetulkan jurang dalam imunoterapi barisan pertama untuk kanser ginjal di China. Berbanding monoterapi sasaran, toripalimab dalam kombinasi dengan rawatan sasaran secara signifikan akan meningkatkan PFS pesakit, menawarkan prospek yang menggalakkan untuk banyak pesakit RCC lanjutan di China.”

“Terima kasih kepada semua tenaga perubatan, pesakit dan kakitangan R & D yang terlibat dalam kajian RENOTORCH kerana sumbangan mereka,” kata Dr. Jianjun ZOU, Presiden Penyelidikan dan Pembangunan Global Junshi Biosciences. “Dedikasi mereka telah membawa kemajuan perintis dalam kanser ginjal, pertama jenisnya di China! Junshi Biosciences akan terus komited untuk menangani keperluan klinikal tempatan dan terus menyumbang kepada penyelidikan dan pembangunan untuk membantu pesakit hidup lebih lama dan lebih baik!”

Mengenai Toripalimab

Toripalimab ialah antibodi monoklonal anti-PD-1 yang dibangunkan untuk keupayaannya untuk menghalang interaksi PD-1 dengan ligannya, PD-L1 dan PD-L2, dan untuk internalisasi reseptor yang dipertingkatkan (fungsi endositosis). Menghalang interaksi PD-1 dengan PD-L1 dan PD-L2 menggalakkan keupayaan sistem imun untuk menyerang dan membunuh sel-sel tumor.

Lebih daripada empat puluh kajian klinikal yang disokong syarikat yang menggunakan toripalimab telah dijalankan di seluruh dunia oleh Junshi Biosciences, termasuk di China, Amerika Syarikat, Asia Tenggara dan Eropah. Kajian klinikal utama yang sedang berjalan atau telah selesai untuk menilai keselamatan dan keberkesanan toripalimab merangkumi pelbagai jenis tumor, termasuk kanser paru-paru, nasofaring, esofagus, perut, kandung air kencing dan kulit.

Di China, toripalimab merupakan antibodi monoklonal anti-PD-1 domestik pertama yang diluluskan untuk pemasaran (diluluskan di China sebagai TUOYI®). Pada masa ini, terdapat lapan indikasi yang diluluskan untuk toripalimab di China:

  1. melanoma tidak boleh dikeluarkan atau telah menyebar selepas kegagalan rawatan sistemik piawai;
  2. NPC berulang atau telah menyebar selepas kegagalan sekurang-kurangnya dua barisan rawatan sistemik sebelumnya;
  3. karsinoma urothelial tempatan maju atau telah menyebar yang gagal rawatan kimoterapi berdasarkan platina atau berulang dalam tempoh 12 bulan selepas kimoterapi neoadjuvant atau adjuvant berdasarkan platina;
  4. dalam kombinasi dengan sisplatin dan gemsitabin sebagai rawatan barisan pertama untuk pesakit dengan NPC tempatan berulang atau telah menyebar;
  5. dalam kombinasi dengan paclitaxel dan sisplatin sebagai rawatan barisan pertama untuk pesakit dengan ESCC tidak boleh dikeluarkan, berulang tempatan atau telah menyebar jauh;
  6. dalam kombinasi dengan pemetreks dan platina sebagai rawatan barisan pertama untuk NSCLC tidak boleh dikeluarkan, lanjutan tempatan atau telah menyebar jauh tanpa mutasi EGFR dan ALK;
  7. dalam kombinasi dengan kemoterapi sebagai rawatan perioperatif dan kemudian dengan monoterapi sebagai rawatan tambahan untuk rawatan pesakit dewasa dengan NSCLC stadium IIIA-IIIB yang boleh dikeluarkan;
  8. dalam kombinasi dengan axitinib untuk rawatan barisan pertama pesakit dengan RCC berisiko sederhana hingga tinggi yang tidak boleh dikeluarkan atau telah menyebar.

Enam indikasi pertama telah dimasukkan dalam Senarai Ubat Pembayaran Negara (NRDL) (Edisi 2023). Toripalimab merupakan satu-satunya antibodi monoklonal anti-PD-1 yang dimasukkan dalam NRDL untuk rawatan melanoma.

Di Amerika Syarikat, FDA AS telah meluluskan Permohonan Lesen Biologik untuk toripalimab dalam kombinasi dengan sisplatin dan gemsitabin untuk rawatan barisan pertama bagi pesakit dewasa dengan NPC bermetastasis atau berulang tempatan lanjut, dan untuk toripalimab sebagai ubat tunggal untuk rawatan pesakit dewasa dengan NPC berulang, tidak boleh dikeluarkan atau telah menyebar dengan kemajuan penyakit selepas kemoterapi berdasarkan platina pada Oktober 2023. FDA telah memberi toripalimab 2 Penetapan Terapi Patah Pecah untuk rawatan NPC, 1 Penetapan Laju untuk rawatan melanoma mukosa, dan 5 Penetapan Yatim untuk rawatan esofagus.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.