ITM dan Alpha-9 Oncology Umumkan Perjanjian Pembekalan Global untuk Menyokong Program Pembangunan Radiopharmaceutical Klinikal Alpha-9

(SeaPRwire) –   GARCHING / MUNICH, Jerman dan VANCOUVER, British Columbia, 30 Januari 2024 – (ITM), syarikat bioteknologi radiofarmaseus yang terkemuka, dan , syarikat bioteknologi klinikal yang membangunkan radiofarmaseus yang berbeza dan sangat terget, hari ini mengumumkan tandatangan perjanjian bekalan klinikal global untuk menyokong pembangunan calon Radiopharmaceutical Therapy (RPT) Alpha-9 bagi rawatan kanser. Di bawah terma-terma perjanjian itu, ITM akan membekalkan isotop perubatannya, non-carrier-added Lutetium-177 (n.c.a. 177Lu) untuk calon Alpha-9 berdasarkan Lutetium.

“Menyertai kerjasama strategik ini dengan Alpha-9 menekankan keyakinan kami terhadap nilai membangunkan pemancar beta yang telah ditubuhkan seperti Lutetium-177, untuk memajukan industri radiofarmaseus dan memaksimumkan manfaat pesakit,” komen Steffen Schuster, CEO ITM. “Kedudukan kami sebagai pembekal terbesar dunia bagi n.c.a. Lutetium-177 menjadikan kami rakan kongsi yang sesuai untuk Alpha-9. Kami berharap bekerjasama dengan syarikat yang berkongsi visi kami untuk meningkatkan penjagaan dan hasil untuk pesakit di seluruh dunia.”

“Bekalan isotop berkualiti tinggi dan boleh dipercayai adalah penting untuk pembangunan portfolio kami, dan bekerjasama dengan ITM adalah langkah berharga seterusnya dalam membangunkan tawaran radiopharmaseus yang berbeza dan tepat kami,” kata David Hirsch, M.D., Ph.D., CEO Alpha-9.

ITM akan membekalkan Alpha-9 dengan n.c.a. 177Lu untuk pembangunan klinikal calon radiopharmaseus Alpha-9 yang menggabungkan n.c.a. 177Lu dengan molekul penargetan yang tidak didedahkan. ITM memegang Drug Master File (DMF) Amerika Syarikat dengan Makmal Makanan dan Dadah (FDA) untuk n.c.a. 177Lu dan mempunyai kebenaran pemasaran di EU (jenama EndolucinBeta®).

Mengenai Radiopharmaceutical Therapy (RPT)

Radiopharmaceutical Therapy (RPT) ialah kelas baru terapi kanser yang cuba menghantar radiasi terus kepada tumor sambil mengurangkan pendedahan radiasi kepada tisu normal. Radiopharmaseus terget ditubuhkan dengan menghubungkan isotop terapi radio seperti Lutetium-177 atau Aktinium-225 kepada molekul penargetan (contohnya, peptida, antibodi, molekul kecil) yang boleh mengenal pasti sel-sel tumor dengan tepat dan mengikat kepada ciri-ciri tumor tertentu seperti reseptor pada permukaan sel tumor. Oleh itu, isotop radio akan berkumpul di tapak tumor dan reput, melepaskan sedikit radiasi ion yang boleh memusnahkan tisu tumor. Lokalisasi tepat membolehkan rawatan terget dengan kesan minimum kepada tisu sihat sekeliling.

Mengenai ITM Isotope Technologies Munich SE

ITM, syarikat bioteknologi radiofarmaseus terkemuka, komited untuk menyediakan generasi baru terapi dan diagnostik presisi radiomolekul bagi tumor-tumor sukar dirawat. Kami bertujuan untuk memenuhi keperluan pesakit kanser, pakar perubatan dan rakan kongsi kami melalui kecemerlangan dalam pembangunan, pengeluaran dan bekalan global. Dengan faedah pesakit sebagai prinsip panduan bagi segala yang kami lakukan, ITM membangunkan portfolio presisi onkologi yang luas, termasuk dua kajian fasa III, dengan menggabungkan radioisotop berkualiti tinggi syarikat dan pelbagai molekul penargetan. Dengan memanfaatkan hampir dua dekad kepakaran radiopharma yang mencabar, kedudukan industri pusat dan rangkaian global yang telah ditubuhkan, ITM berazam untuk memberikan pesakit rawatan terget lebih berkesan untuk meningkatkan hasil klinikal dan kualiti hidup.

Mengenai Alpha-9

Alpha-9 Oncology ialah syarikat radiopharmaseus klinikal yang membangunkan radiopharmaseus yang berbeza dan sangat terget dengan potensi untuk meningkatkan rawatan orang yang menghidapi kanser secara bermakna. Dengan menggunakan teknologi eksklusif dan kepakaran asas mendalam, Alpha-9 berada di garis hadapan merekabentuk radiopharmaseus khusus yang dioptimumkan untuk menghantar radiasi secara selektif ke tapak tumor sambil mengurangkan kesan luar sasaran. Alpha-9 sedang membangunkan portfolio radiopharmaseus baharu dengan pendekatan sistematik kepada rekabentuk molekul yang menawarkan potensi luas untuk pengembangan ke beberapa sasaran onkologi yang telah disahkan. Untuk maklumat lanjut, sila lawati .

Notis Mengenai Pernyataan Prospektif:

Kenyataan berita ini mengandungi pernyataan prospektif dalam maksud Private Securities Litigation Reform Act 1995 Amerika Syarikat dan maklumat prospektif dalam maksud undang-undang syarikat Kanada (secara kolektif, “pernyataan prospektif”). Perkataan “mungkin”, “akan”, “berpotensi”, “percaya” dan “jika” bertujuan untuk mengenal pasti pernyataan prospektif, walaupun bukan semua pernyataan prospektif mengandungi istilah sedemikian. Anda dinasihati bahawa terdapat pelbagai risiko dan ketidakpastian yang boleh menyebabkan keputusan, keadaan masa depan atau peristiwa berbeza secara material daripada yang diramalkan dalam pernyataan prospektif ini. Risiko-risiko ini termasuk tetapi tidak terhad kepada: yang berkaitan dengan kejayaan program penyelidikan dan pembangunan, keupayaan meningkatkan pembiayaan tambahan, dan keperluan untuk mendapatkan kelulusan peraturan. Pernyataan prospektif dibuat pada tarikh ini, dan ITM dan Alpha-9 menafikan sebarang niat dan tanggungjawab, kecuali yang diperlukan oleh undang-undang, untuk mengemas kini atau menyemak semula sebarang pernyataan prospektif, sama ada disebabkan maklumat baru, peristiwa masa depan, atau lain-lain.

ITM Contact
Corporate Communications
Gerrit Siegers
Phone: +49 89 329 8986 1502
Email:

Investor Relations
Ben Orzelek
Phone: +49 89 329 8986 1009
Email:

Alpha-9 Contact
Corporate Communications
Stephen Mitchener
Phone: +1 617 865 1004
Email:

Lampiran

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.