HUTCHMED Ungkap Data yang Akan Dipaparkan di Kongres AACR 2024

(SeaPRwire) –   HONG KONG dan SHANGHAI, China dan FLORHAM PARK, N.J., April 05, 2024 — HUTCHMED (China) Limited (“HUTCHMED”) (Nasdaq/AIM:HCM; HKEX:13) hari ini mengumumkan bahawa data baharu dan terkini daripada beberapa kajian bagi sebatian-sebatian yang ditemui oleh HUTCHMED akan dibentangkan pada Persidangan Tahunan Persatuan Kanser Amerika (“AACR”) 2024 yang akan datang, berlangsung pada 5-10 April 2024 di San Diego, California.

Data praklinikal permulaan akan dibentangkan untuk HMPL-506, penghalang menin-MLL yang baharu, sangat berkuasa dan berbeza untuk rawatan jenis leukemia akut tertentu. Berbanding lima penghalang menin lain dalam pembangunan klinikal, HMPL-506 menunjukkan kekuatan menghambat yang lebih kuat dalam model barisan sel leukemia yang disusun semula oleh MLL dan yang mempunyai mutasi NPM1. Selain itu, HMPL-506 dalam kombinasi dengan azacytidine, venetoclax atau gilteritinib meningkatkan kesan anti-tumor secara sinergi terhadap leukemias yang disusun semula oleh MLL baik in vitro dan in vivo. Calon ubat penyelidikan itu menunjukkan profil farmakokinetik yang menggalakkan, kepilihankan yang tinggi dan risiko toksisiti kardia yang rendah. Kajian Fasa I bagi HMPL-506 dirancang untuk separuh kedua 2024.

Data praklinikal permulaan juga akan dibentangkan untuk HMPL-A067 (HMA800067), konjugat antibodi-ubat (ADC) yang menyasarkan CD38 di mana daratumumab digandingkan dengan beban sitotoksik Monometil auristatin E (MMAE) melalui pengikat baharu. Ia menunjukkan aktiviti anti-tumor yang jauh lebih unggul berbanding daratumumab, termasuk dalam beberapa model keganasan sel-B dengan ketahanan kepada rawatan daratumumab.

Pembentangan lain termasuk data praklinikal bagi penghalang ERK 1/2, HMPL-295; data klinikal awal bagi penghalang Syk, sovleplenib, dalam pesakit limfoma; data klinikal tambahan daripada kajian global bagi penghalang VEGFR, fruquintinib, dan penghalang MET, savolitinib; dan beberapa kajian yang diasaskan penyelidik bagi fruquintinib dan penghalang VEGFR/CSF-1R/FGFR, surufatinib.

Butir-butir pembentangan adalah seperti berikut:

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain. 

Tajuk Abstrak Penterjemah / Penulis Utama Butir-butir Pembentangan
KAJIAN YANG DISOKONG
HMPL-506, penghalang menin-MLL baharu, sangat berkuasa dan berbeza untuk rawatan leukemia akut MLL-rearranged dan NPM1mutan dalam model praklinikal Min Cheng, HUTCHMED, Shanghai, China Sesi Poster (PO.ET07.02 – Penanda Biomolekul Respons Ubat)
HMPL-A067 (HMA800067), konjugat antibodi-ubat (ADC) CD38 baharu yang menunjukkan aktiviti anti-tumor yang lebih unggul berbanding daratumumab dalam model keganasan sel-B praklinikal Yan Xu, HUTCHMED, Shanghai, China Sesi Poster (PO.ET01.02 – Konjugat Antibodi-Ubat dan Antibodi Bispesifik)
Prakiraan praklinikal bagi HMPL-295, penghalang ERK1/2 yang berkuasa dan terpilih Jia Hu, HUTCHMED, Shanghai, China Sesi Poster (PO.MCB03.01 – Komponen Isisembadi sebagai Sasaran Terapi)
Menyasarkan sinyal YAP1/TEAD mengembalikan kepekaan kepada penghalang laluan MAPK/ERK dalam sel-sel kanser yang disasarkan KRAS Xianwen Yang, HUTCHMED, Shanghai, China Sesi Poster (PO.ET03.04 – Ketahanan Ubat 2: Ras GTPase)
Keselamatan dan Kesan Sovleplenib (HMPL-523), penghalang Syk, ke atas pesakit limfoma yang telah relaps atau tidak memberi respons

Paolo Strati, Pusat Kanser MD Anderson Universiti Texas, Amerika Syarikat Sesi Poster (PO.CT01.03 – Kajian Fasa 0 dan Fasa I)
Dinamik awal antigen karbohidrat embrio (CEA) untuk meramal kesan fruquintinib (F) + sokongan terbaik (BSC) ke atas pesakit kanser rektum metastatik (mCRC) yang dimasukkan ke dalam FRESCO-2 Stefano Lonardi, Institut Kanser Veneto IOV-IRCCS Padua, Itali Sesi Poster (PO.CL01.10 – Penanda Ramalan 5)
Savolitinib (savo) + osimertinib (osi) berbanding savo + plasebo (PBO) ke atas pesakit (pts) dengan NSCLC yang diubah oleh EGFR (EGFRm), yang mempunyai amplifikasi MET dan kegagalan osi James Chih-Hsin Yang, Hospital Universiti Kebangsaan Taiwan dan Pusat Kanser Kebangsaan Universiti Taiwan, Taipei, Taiwan Sesi Poster (PO.CL01.10 – Penanda Ramalan 5)