Grindrod Shipping Holdings Ltd. mengumumkan cadangan pemotongan modal selektif

(SeaPRwire) –   SINGAPURA, 04 April 2024 —

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain. 

Lampiran 99.1
 
GRINDROD SHIPPING HOLDINGS LTD.
(Incorporated in Singapore)
(Registration No.: 201731497H)
Penyenaraian perdana pada NASDAQ Global Select Market
Penyenaraian sekunder pada JSE Main Board
Kod Saham NASDAQ: GRIN and SEC CIK Number: CIK0001725293
Kod Saham JSE: GSH and ISIN: SG9999019087
(“Syarikat”)

1 PENGENALAN
   
  Lembaga pengarah (the “Board”) of Grindrod Shipping Holdings Ltd. (the “Syarikat”) ingin mengumumkan bahawa ia bercadang untuk mendapatkan kelulusan pemegang saham Syarikat (the “Pemegang Saham”) pada mesyuarat agung luar biasa Syarikat (the “EGM”) yang akan diadakan untuk satu senaman pengurangan modal selektif yang akan dijalankan oleh Syarikat (the “Pengurangan Modal Selektif”) menurut seksyen 78G hingga 78I Akta Syarikat 1967 Singapura (the “Akta Syarikat”).

2 PENGURANGAN MODAL SELEKTIF

2.1 Latar belakang
   
  Pada 28 October 2022, Good Falkirk (MI) Limited (“GF”) sebuah anak syarikat milik penuh Taylor Maritime Investments Limited (“TMI”, dan bersama-sama dengan GF dirujuk sebagai the “Pemegang Saham Tidak Berpartisipasi”) membuat tawaran tunai bersyarat sukarela (the “VGO”) untuk semua saham biasa yang dikeluarkan dalam modal Syarikat (“Saham”) (selain Saham pegang GF dan Saham dalam perbendaharaan), selaras dengan Peraturan 15 The Singapore Code on Take-overs and Mergers (the “Kod”) dan peraturan Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa A.S. (the “SEC”).
   
  Pada penutupan VGO pada 11:59 p.m. (waktu New York) pada 19 Disember 2022, jumlah keseluruhan Saham yang dimiliki, dikawal, atau dipersetujui untuk diambil alih oleh GF dan konsert partinya dan Saham yang diserahkan secara sah untuk VGO berjumlah agregat 16,206,365 Saham, mewakili kira-kira 83.23% daripada jumlah keseluruhan Saham yang dikeluarkan pada tarikh tersebut.