FundaMental Pharma Melantik Veteran Industri Dr. Lorenz Mayr sebagai Pengarah Bukan Eksekutif

(SeaPRwire) –   PRESS RELEASE

FundaMental Pharma Menunjuk Industri Veteran Dr. Lorenz Mayr sebagai Pengarah Bukan Eksekutif

Pelantikan menekankan komitmen FundaMental untuk membangunkan ubat-ubatan bagi penyakit neurodegeneratif berdasarkan mekanisme molekul yang merubah persepsi

Heidelberg, JERMAN, 20 Mac 2024, sebuah syarikat neurosains yang sedang membangunkan penghambat molekul kecil pertama dalam kelas untuk rawatan pelbagai penyakit neurodegeneratif, hari ini mengumumkan pelantikan Dr. Lorenz Mayr ke Lembaga Pengarahnya.

Lorenz adalah seorang eksekutif biofarmasi yang sangat dihormati dengan pengalaman melebihi 30 tahun dalam penemuan ubat, teknologi dan inovasi, pertumbuhan perniagaan dan strategi pembiayaan.

Beliau kini berkhidmat dalam Lembaga Pengarah di Phoremost (Cambridge, UK), Mogrify (Cambridge, UK), InCephalo (Basel, Switzerland), Lembaga Penasihat Sains Fraunhofer IGB & IPA (Stuttgart, Jerman), Fraunhofer IZI (Leipzig, Jerman) dan SaxoCell (Leipzig), The Francis Crick Institute (London, UK), Medicines Discovery Catapult (Alderley Park, UK), LenioBio (Düsseldorf, Jerman), SensibleBio (Oxford, UK), dan bekerja sebagai Penasihat Kesihatan Kanan kepada EQT Investments (Stockholm/Sweden).

Beliau baru-baru ini merupakan Ketua Pegawai Eksekutif Vector BioPharma (Basel, Switzerland). Beliau pernah memegang pelbagai peranan eksekutif kanan di syarikat seperti Bayer, Novartis, AstraZeneca, GE Healthcare dan Syncona. Sebelum ini, beliau merupakan Ketua Teknologi di GE Healthcare Life Sciences, di mana beliau bertanggungjawab terhadap strategi R&D dan inovasi di seluruh bidang perniagaan sains hayat. Lorenz mempunyai pengalaman global yang luas dalam penyelidikan dan pembangunan ubat-ubatan farmakologi, termasuk jawatan sebagai Naib Presiden & Ketua Global di AstraZeneca dan Pengarah Eksekutif di Novartis dan Bayer Pharmaceuticals. Lorenz memperoleh Ijazah Kedoktoran Falsafah dalam Biokimia & Biofizik di Universiti Bayreuth pada 1993 dan kemudian menjalani kerja pascadoktorat di Institut Teknologi Massachusetts pada 1993-1995.

Keno Gutierrez, Pengerusi Lembaga FundaMental Pharma, berkata: “Kami gembira mengumumkan bahawa Lorenz, seorang pemimpin industri berpengalaman dan dihormati, telah menyertai Lembaga Pengarah kami. Dengan rekod terbukti dalam penemuan ubat, kepakarannya menggariskan komitmen BGV untuk menangani cabaran tidak tertemui yang dihadapi oleh pesakit yang berjuang menentang penyakit neurodegeneratif.”

Lorenz Mayr, Pengarah Bukan Eksekutif di FundaMental Pharma, berkata: “FundaMental Pharma sedang merintis pembangunan ubat-ubatan menggunakan mekanisme molekul merubah persepsi yang selamat menghalang eksetoksisiti glutamat. Sains baharu ini bersedia untuk memperbaiki kehidupan pesakit yang menghidapi penyakit neurodegeneratif dan saya gembira untuk menyertai syarikat pada fasa yang begitu menggalakkan dalam perjalanannya.”

Thomas Schulze, Ketua Pegawai Eksekutif dan Pengasas Bersama FundaMental Pharma, berkata: “Kami gembira menyambut Lorenz pada peringkat penting ini dalam perjalanan syarikat kerana beliau membawa kepakaran saintifik dan perniagaan ke lembaga pengarah. Saya yakin bahawa tenaga, panduan konseptual dan jangkauan Lorenz akan membuat perbezaan dalam memacu program utama FundaMental Pharma ke tahap seterusnya.”

TAMAT

Untuk maklumat lanjut, sila hubungi:

FundaMental Pharma GmbH
Dr. Thomas Schulze, Ketua Pegawai Eksekutif
Emel:

ICR Consilium (Media)
Ashley Tapp, Jack Bissett
Tel: +44 (0) 20 3709 5700
Emel:

FundaMental Pharma GmbH
FundaMental Pharma (“FundaMental”) ialah sebuah syarikat neurosains, dipisahkan dari Universiti Heidelberg, sedang membangunkan penghambat molekul kecil pertama dalam kelas untuk rawatan pelbagai penyakit neurodegeneratif. Para saintis FundaMental terlibat dalam penyelidikan merintis mengenai mekanisme molekul merubah persepsi yang membenarkan menangani eksetoksisiti glutamat dengan selamat dengan menyasarkan antara muka antara reseptor N-metil-D-aspartat (NMDA) dan TRPM4 (saluran kation tidak pemilih diaktifkan kalsium) dengan penghambat antara muka Kembar F molekul kecil (Yan, J., et al., Science, 2020). Penghambat antara muka Kembar F merupakan satu kelas ubat yang benar-benar baharu yang selamat melegakan eksetoksisiti glutamat, satu punca biasa neurodegenerasi. FundaMental Pharma merupakan syarikat swasta yang dibiayai oleh konsortium pelabur terkenal. Untuk maklumat lanjut, sila lawati www.fundamentalpharma.com.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.