FigBytes Tingkatkan Penyelesaian Skop 3 dengan Analisis Senario dan Penjejakan Pelepasan Dipertingkat

Ottawa, Ontario 26 Sep 2023 – FigBytes, pencipta Platform Kelestarian terkemuka untuk organisasi berfokus impak, hari ini mengumumkan pelancaran penyelesaian Skop 3 yang dipertingkat dan beberapa kemas kini sokongan kepada platformnya. Dengan peningkatan ini, penyelesaian Skop 3 inovatif FigBytes membolehkan organisasi meningkatkan cara mereka mengukur, mengurus dan mengoptimumkan penjejakan pelepasan Skop 3 mereka, memberikan gambaran yang lebih lengkap tentang inisiatif pengurangan pelepasan organisasi dan program kelestarian keseluruhan.

“Pelepasan Skop 3 adalah komponen yang semakin penting dalam strategi dekarbonisasi, sebahagiannya didorong oleh Arahan Pelaporan Kelestarian Korporat EU (CSRD), dan peraturan lain yang menggabungkan cadangan Pasukan Petugas pada Pendedahan Berkaitan Iklim (TCFD),” jelas Alastair Foyn, Penganalisis, Bersih Sifar dan Risiko Iklim di Verdantix. “Walau bagaimanapun, pengurusan Skop 3 terhalang oleh kekurangan data utama, visibiliti rantaian bekalan yang lemah, dan keperluan logistik untuk penglibatan dan pengumpulan data pembekal.”

Pelepasan Skop 3, yang merangkumi pelepasan tidak langsung dari rangkaian pembekal sesebuah organisasi, telah lama mencabar syarikat yang berusaha untuk mengurangkan jejak karbon mereka dan melaporkan dengan tepat pelepasan gas rumah hijau Skop 3 mereka. Memastikan organisasi mendapat bekalan daripada pembekal mampan serta secara aktif melibatkan pembekal mereka untuk mengubah amalan mereka menambahkan kerumitan lagi bagi organisasi. Banyak penyelesaian sedia ada tidak mencukupi dalam menyediakan data pelepasan yang komprehensif di sepanjang rantaian bekalan. Penyelesaian Skop 3 FigBytes yang dipertingkat menangani cabaran ini, menawarkan ciri-ciri yang dipertingkat direka untuk meningkatkan ketepatan dan ketelusan dalam perakaunan iklim dan pengurusan kelestarian keseluruhan.

Ciri-ciri utama penyelesaian Skop 3 FigBytes yang dipertingkat termasuk:

Tindakan Iklim Skop 3

Penyelesaian Tindakan Iklim FigBytes, yang membantu organisasi memahami dengan mudah laluan untuk mengurangkan dan menetralkan pelepasan mereka untuk mencapai sasaran bersih sifar, telah menerima banyak peningkatan dalam keluaran ini. Yang paling ketara adalah keupayaan untuk melakukan analisis senario untuk aktiviti Skop 3 yang mewakili langkah besar ke hadapan dalam kemajuan organisasi menuju sasaran bersih sifar dan matlamat pengurangan pelepasan. Penyelesaian Tindakan Iklim FigBytes juga telah dikemas kini dengan sokongan untuk sasaran SBTi serta sasaran kustom, aktiviti Skop 1 dan 2 yang diperluas yang tersedia untuk analisis senario, penambahbaikan perjalanan pengguna tindakan iklim dan banyak lagi.

Faktor Pelepasan Skop 3 yang Diperluas

Versi terkini penyelesaian Skop 3 FigBytes memastikan organisasi dapat menavigasi panduan Skop 3 Protokol GHG dengan ketepatan dan kekhususan yang lebih besar. Dengan julat faktor pelepasan berasaskan perbelanjaan dan berasaskan LCA yang lebih luas, yang bersumber dari pangkalan data yang digunakan secara meluas seperti model EEIO Agensi Perlindungan Alam Sekitar AS, ExioBase, DEFRA dan EcoInvent, penyelesaian Skop 3 FigBytes memastikan pelaporan patuh yang komprehensif dengan memanfaatkan faktor pelepasan yang terkenal ini. Organisasi juga kini boleh menyesuaikan pengiraan untuk kategori industri tertentu untuk penjejakan pelepasan yang lebih sasaran dan juga mengenal pasti bidang berisiko tinggi untuk pengurusan risiko rantaian bekalan proaktif. Penyelesaian Skop 3 FigBytes juga membolehkan keputusan strategik yang maklum untuk pengurangan pelepasan, pelaburan, penglibatan pemegang taruh, serta penglibatan pembekal yang lebih baik. Penglibatan pembekal yang berkesan adalah bidang yang organisasi sangat dicabar dengan kerumitan dan kekurangan alat berkesan untuk mengumpul data pelepasan di seluruh rantaian bekalan, untuk mendidik rangkaian pembekal mereka, serta berkongsi maklum balas.

Penjejakan pada Peringkat Pembekal

Penyelesaian Skop 3 FigBytes juga membantu organisasi mengenal pasti amalan terbaik dan bidang untuk penambahbaikan dengan keupayaan untuk menanda aras pembekal. Dalam keluaran ini, organisasi memperoleh wawasan yang lebih mendalam ke dalam rangkaian pembekal luas mereka untuk membuat keputusan perolehan maklum untuk mengoptimumkan prestasi Skop 3. Penjejakan peringkat pembekal FigBytes yang kuat memberi organisasi wawasan peringkat butiran ke dalam sumber pelepasan dalam rantaian bekalan mereka, memberikan pandangan yang lebih terperinci dan bukan hanya data teragregat sahaja. Penjejakan peringkat pembekal juga menggalakkan tahap akauntabiliti yang lebih mendalam di seluruh rantaian bekalan, dan menggalakkan pembekal mengamalkan praktik yang lebih mampan.

Akhirnya, penyelesaian terkini ini memastikan pelaporan patuh yang lancar dengan menyelaraskan dengan panduan Skop 3 Protokol GHG.

“Organisasi pastinya bergelut untuk mendapatkan perspektif pelepasan yang tepat di seluruh rangkaian pembekal mereka, terutamanya disebabkan oleh alat yang tidak mencukupi digunakan pada hari ini,” jelas Ted Dhillon, Pengasas Bersama dan CEO, FigBytes. “Peningkatan kepada penyelesaian Skop 3 kami menangani keperluan pasaran ini dengan telak, memberi organisasi gambaran yang lebih lengkap tentang pelepasan mereka sambil meningkatkan ketelusan pembekal secara dramatik. Dengan keluaran terkini ini, platform kami terus memberi kuasa kepada perniagaan untuk membuat keputusan yang lebih maklum, untuk memenuhi kewajipan pelaporan mereka dengan lebih baik, mengurangkan impak alam sekitar mereka, dan menerajui jalan menuju masa depan yang lebih mampan.”

Platform Kelestarian FigBytes memastikan organisasi dapat mengumpul, memusatkan, dan mengira semua data ESG dan kelestarian mereka dalam satu platform untuk wawasan sebenar yang boleh mereka gunakan, jejak, dan kongsi. Sama ada mereka menangani satu cabaran kelestarian atau banyak, platform ini memudahkan kelestarian untuk organisasi. Dengan FigBytes, organisasi bersedia untuk peraturan yang berkembang dengan satu platform skala, supaya pelaburan teknologi mereka berkembang dengan program mereka.

Kemas Kini Tambahan

Ciri-ciri lain yang termasuk dalam keluaran platform FigBytes terkini termasuk penambahbaikan integrasi API CDP dan papan pemuka Patch IO, peningkatan rangka kerja GRESB dan BRSR, pemetaan piawai antara rangka kerja, penambahan faktor pelepasan well-to-tank serta beberapa peningkatan platform teras.

Ketersediaan Produk

Penyelesaian Skop 3 FigBytes yang dipertingkat dan kemas kini platform sokongan kini tersedia. Pelanggan FigBytes sedia ada perlu menghubungi pengurus akaun mereka untuk ketahui lebih lanjut.

Untuk meningkatkan penjejakan pelepasan Skop 3 dan meningkatkan ketelusan keseluruhan di sepanjang rantaian bekalan anda, hubungi kami hari ini dan biarkan kami membantu anda memulakannya.

Mengenai FigBytes

FigBytes memberi kuasa kepada organisasi berfokus impak untuk membuat perubahan positif untuk manusia dan planet. Platform Kelestarian FigBytes mengubah maklumat alam sekitar, sosial dan tadbir urus yang kompleks ke dalam pelaporan dan wawasan berfungsi yang mudah dengan menangkap data operasi dan pembekal dalam platform awan pusat dan selamat yang mengurus strategi, automatkan pelaporan rangka kerja, dan memudahkan penglibatan pemegang taruh, untuk iklim, air, dan sebagainya. Untuk ketahui lebih lanjut, layari https://figbytes.com/

Media Contact

FigBytes

*****@figbytes.com

+1 226 581 5166

200 Elgin St – Ste 900

https://figbytes.com/

Sumber: FigBytes Inc.