ExxonMobil Corporation Menawarkan AS$60 Bilion kepada Pioneer Natural Resources untuk Penggabungan dan Pengambilalihan

ExxonMobil

Wall Street Journal melaporkan bahawa ExxonMobil Corporation hampir mencapai AS$60 bilion untuk Pioneer Natural Resources dan menjadi pengeluar minyak terbesar di Amerika Syarikat.

Houston, Texas 6 Okt 2023 ¬†–¬†Baru-baru ini, Wall Street Journal melaporkan bahawa syarikat gas asli Amerika Syarikat ExxonMobil Corporation menawarkan perjanjian AS$60 bilion kepada Pioneer Natural Resources Co untuk pemerolehan. Perjanjian besar ini boleh membantu ExxonMobil menjadi salah satu pengeluar minyak terbesar di Amerika Syarikat. Menurut rekod, Permian Basin di Texas dan New Mexico akan segera dimasuki rundingan.

Oleh itu, orang ramai akan segera mengetahui apa yang telah dipersetujui oleh syarikat-syarikat tersebut. Dengan perjanjian ini, ExxonMobil Corporation akan dianggap sebagai pengeluar terbesar di Negara-Negara tersebut. Perjanjian dengan Pioneer boleh membantu ExxonMobil menjadi mampu memberikan output 1.2 bilion tong sehari, yang merupakan jumlah yang luar biasa. Jumlah minyak sehari ini bahkan tidak disediakan oleh banyak negara OPEC.

ExxonMobil Corporation telah mencari perjanjian ini dengan Permian selama bertahun-tahun. Tetapi semua percubaan sebelumnya adalah kegagalan besar, namun kali ini mereka berjaya. Di samping itu, dalam pandemik, ExxonMobil mengalami kejatuhan besar. Harga minyak jatuh dalam skala besar. Oleh itu, ia memberi kesan besar kepada syarikat tersebut. Tetapi kemudian pada tahun 2022, mereka perlahan-lahan pulih dan mencatat untung rekod AS$59 bilion.

Walaupun mencatat untung, CEO Exxon berkata mereka masih belum pasti tentang M&A. Tetapi kini diketahui bahawa Exxon telah mengambil lompatan dan mungkin juga telah mencapai penyelesaian. Oleh itu, kedua-dua syarikat kini bersetuju untuk penggabungan dan pemerolehan. Perubahan besar dalam senario minyak Amerika Syarikat akan datang. Mungkin juga akan ada pelbagai perubahan lain bersama dengan ini.

Media Contact

Daniel Martin

dm3805508@gmail.com

Sumber: Daniel Martin