Davis Commodities Limited Keluarkan Surat Pengerusi Eksekutif Kepada Pemegang Saham 2024

(SeaPRwire) –   SINGAPURA, 29 Jan. 2024 — Davis Commodities Limited (Nasdaq: DTCK) (“Syarikat” atau “Davis Commodities”), syarikat perdagangan komoditi pertanian yang mengkhususkan dalam perdagangan gula, beras, dan produk minyak dan lemak, hari ini mengeluarkan surat berikut kepada pemegang saham daripada Puan Li Peng Leck, Pengerusi Eksekutif dan Pengarah Eksekutif Syarikat.

Tuan-tuan Pemegang Saham yang Dihormati,

Menyambut ulang tahun ke-25 kami pada tahun 2024, Davis Commodities Limited telah berkembang dan berjaya sejak penubuhannya pada tahun 1999. Tahun lalu telah menandakan tonggak dalam ekspansi global kami, diperakui dengan kejayaan pendaftaran Nasdaq kami, penamat kepada usaha dan pencapaian kami yang luar biasa. Sepanjang tahun, kami telah diberi sokongan yang besar daripada pemegang saham kami, dan kami sungguh bersyukur atas kepercayaan dan perhatian anda yang berterusan.

Kami bangga dengan apa yang telah dicapai pada tahun 2023. Prestasi kewangan kami telah menunjukkan daya tahan yang kuat terhadap angin topan, seperti ketidaktentuan pasaran dan ekonomi yang tinggi. Penstrukturan semula perniagaan kami pada awal tahun 2024 juga menandakan tahun peningkatan momentum untuk pertumbuhan masa depan. Pada tahun 2024, kami bercadang untuk terus meningkatkan model perniagaan kami untuk menghasilkan nilai yang lebih besar dan tetap komited untuk menawarkan produk berkualiti kepada pelanggan kami.

Kami gembira untuk berkongsi dengan anda pencapaian kami selama setahun yang lalu dan pandangan kami untuk tahun 2024.

Pencapaian Kami pada Tahun 2023

Pendaftaran Nasdaq Menandakan Bab Baharu dalam Perjalanan Ekspansi Global Kami

Pada 21 September 2023, kami menyiapkan penawaran awam saham permulaan (”Penawaran”) 1,250,625 saham biasa pada harga penawaran awam $4.00 setiap saham biasa, termasuk 163,125 saham biasa yang dikeluarkan mengikut pelaksanaan penuh hak lebihan pengendali. Hasil kasar Penawaran, termasuk hasil daripada jualan saham lebihan adalah kira-kira $5 juta, sebelum menolak diskaun pengendalian dan perbelanjaan berkaitan lain. Saham biasa mula diperdagangkan di Pasaran Modal Nasdaq pada 19 September 2023, dengan simbol “DTCK”.

Kami percaya pendaftaran berjaya membuka bab baharu era pembangunan global kami, meningkatkan potensi pertumbuhan kami dalam landskap global. Kami mengharapkan untuk memanfaatkan peluang ini untuk mengejar perkongsian strategik dan mengoptimumkan perniagaan kami dalam membina daya saing dalam pasaran antarabangsa yang berubah.

Strategi dan Inisiatif Utama Kami pada Tahun 2024

Konsolidasi Strategik untuk Mempertingkatkan Operasi dan Memperkukuh Pertumbuhan

Pada 15 September 2023, Davis Commodities Pte. Ltd. telah ditubuhkan sebagai anak syarikat milik penuh Maxwill Pte. Ltd. Kami sedang dalam proses memindahkan operasi perniagaan semasa Maxwill (Asia) Pte. Ltd., LP Grace Pte. Ltd., dan Maxwill Foodlink Pte. Ltd. kepada Davis Commodities Pte. Ltd. Pendekatan strategik ini dijalankan untuk meningkatkan kecekapan operasi, mempertingkatkan penggunaan sumber, memanfaatkan sinergi untuk pertumbuhan, dan meningkatkan daya saing pasaran. Setakat tarikh surat ini, struktur korporat kami adalah seperti berikut:

Rajah 1. Struktur Korporat Davis Commodities Pte. Ltd.

Selepas konsolidasi, operasi perniagaan Maxwill (Asia) Pte. Ltd., LP Grace Pte. Ltd., dan Maxwill Foodlink Pte. Ltd. akan dipindahkan ke syarikat operasi tunggal, Davis Commodities Pte. Ltd.

Selepas konsolidasi, operasi perniagaan Maxwill (Asia) Pte. Ltd., LP Grace Pte. Ltd., dan Maxwill Foodlink Pte. Ltd. akan dipindahkan ke syarikat operasi tunggal, Davis Commodities Pte. Ltd.

Langkah ini diambil untuk memanfaatkan rangkaian bersepadu dan sumber kami sepenuhnya, dan kami mengharapkan untuk mempercepatkan corak pertumbuhan. Langkah ini juga bertujuan untuk menyusun semula prosedur operasi untuk bertindak balas dengan segera terhadap perubahan pasaran dan mempercepatkan penghantaran produk kami. Sumber bersama dan kelincahan yang dijangka akan meningkatkan kualiti perkhidmatan kami dan meningkatkan daya saing kami.

Peluang Pasaran untuk Pertumbuhan Berpotensi

Menurut laporan industri yang disediakan oleh Frost & Sullivan Limited, saiz pasaran gula di pasaran sasaran kami dijangka berkembang dengan stabil, didorong oleh pengembangan aktiviti pemprosesan makanan di Indonesia dan Malaysia. Pasaran gula di Asia diramalkan meningkat kepada $17.6 bilion pada tahun 2024, dengan saiz pasaran gula di Indonesia, Singapura dan Vietnam dianggarkan meningkat kepada $2,819.5 juta, $130.1 juta, dan $528.8 juta, masing-masing menjelang tahun 2024. Pasaran minyak dan beras di Asia juga dijangka mencapai $51.7 bilion dan $237.1 bilion pada tahun 2024, masing-masing. Ke depannya, permintaan gula, minyak dan beras yang dijangka meningkat adalah dijangka membuka peluang jualan yang besar.

Kami percaya tahun akan datang menjanjikan peluang pertumbuhan yang besar, yang kami harap dapat memanfaatkannya melalui fokus yang berdedikasi terhadap produk kami dan terus meningkatkan dan meluaskan perniagaan kami. Kami sedang mengkaji peluang pertumbuhan yang selari dengan objektif strategik kami. Sebagai sebahagian daripada inisiatif perluasan kami, kami merancang untuk meningkatkan keupayaan pasukan perdagangan kami, dengan menumpukan kepada pembangunan pasaran dan produk.

Terima kasih sekali lagi atas sokongan anda untuk Davis Commodities Limited.

Puan Li Peng Leck
Pengerusi Eksekutif dan Pengarah Eksekutif
Davis Commodities Limited

Mengenai Davis Commodities Limited

Berpangkalan di Singapura, Davis Commodities Limited adalah syarikat perdagangan komoditi pertanian yang mengkhususkan dalam perdagangan gula, beras, dan produk minyak dan lemak di pelbagai pasaran termasuk Asia, Afrika dan Timur Tengah. Syarikat ini menjana, memasarkan dan mengedar komoditi di bawah dua jenama utama: Maxwill dan Taffy di Singapura. Syarikat ini juga menyediakan pelanggan tawaran komoditinya dengan perkhidmatan tambahan dan berkaitan, seperti pengendalian dan penyimpanan gudang serta perkhidmatan logistik. Syarikat ini menggunakan rangkaian pembekal komoditi pihak ketiga dan pembekal perkhidmatan logistik global yang telah ditubuhkan untuk mengedar gula, beras, dan produk minyak dan lemak kepada pelanggan di lebih 20 negara, pada tahun kewangan berakhir 31 Disember 2022. Untuk maklumat lanjut, sila lawati laman web Syarikat: .

Kenyataan Pandangan Ke Depan

Beberapa kenyataan dalam pengumuman ini adalah pandangan ke depan. Pandangan ke depan ini melibatkan risiko dan ketidakpastian yang diketahui dan tidak diketahui dan berasaskan jangkaan semasa Syarikat tentang peristiwa masa depan yang Syarikat percaya boleh mempengaruhi keadaan kewangan, keputusan operasi, strategi perniagaan dan keperluan kewangan. Pelabur boleh menemui banyak (tetapi bukan semua) pandangan ke depan ini melalui penggunaan perkataan seperti “anggaran”, “percaya”, “harap”, “menjangkakan”, “menganggarkan”, “merancang”, “akan”, “sepatutnya”, “boleh” atau ungkapan serupa. Syarikat tidak menanggung sebarang obligasi untuk mengemaskini atau menyemak semula pandangan ke depan awam untuk mencerminkan peristiwa atau keadaan selepas berlakunya atau perubahan dalam jangkaannya, kecuali mungkin diperlukan oleh undang-undang. Walaupun Syarikat percaya bahawa jangkaan yang dinyatakan dalam pandangan ke depan ini adalah munasabah, ia tidak dapat menjamin bahawa jangkaan tersebut akan menjadi kenyataan, dan Syarikat memberi amaran kepada pelabur bahawa keputusan sebenar mungkin berbeza secara material daripada yang dijangkakan dan menggalakkan pelabur untuk mengkaji faktor-faktor lain yang mungkin mempengaruhi keputusan masa depannya dan menggalakkan pelabur untuk mengkaji faktor-faktor lain yang mungkin mempengaruhi keputusan Syarikat masa depan dalam pendaftaran dan dokumen lain dengan SEC.

Untuk maklumat lanjut, sila hubungi:

Davis Commodities Limited
Jabatan Hubungan Pelabur
E-mel:

Ascent Investor Relations LLC
Tina Xiao
Telefon: +1-646-932-7242
E-mel:

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.