CytoMed Therapeutics Limited Mengumumkan Kerjasama Penyelidikan dengan Sengkang General Hospital Singapura untuk Memajukan Sel-Sel Mesenkim Umbilikal Berurapan yang Boleh Suntik untuk Penyakit dan Pembaikan Rawatan Kartilaj

(SeaPRwire) –   CytoMed meluaskan kepada perubatan regeneratif

SINGAPURA, 4 Mac 2024 – (NASDAQ: GDTC) (“CytoMed” atau “Syarikat”), sebuah syarikat biofarma seutama Singapura yang memberi tumpuan untuk memanfaatkan teknologi eksklusifnya untuk membangunkan terapi sel allogenik berdasarkan donor baru untuk rawatan pelbagai kanser dan penyakit berkaitan usia, hari ini mengumumkan bahawa ia telah memasuki Perjanjian Kerjasama Penyelidikan (“RCA”) dengan Sengkang General Hospital Pte Ltd (“SKH”), sebuah hospital awam di Singapura dan ahli kumpulan SingHealth untuk menubuhkan konsep penggunaan terapi regenerasi rawatan sendi yang boleh suntik yang telah dibangunkan dengan sumber sel stem mesenkimal umbilikal (UC-MSCs) allogenik (“UC-MSCs”) untuk merawat kecederaan sendi. Terapi suntikan ini akan dilaksanakan in vivo untuk menyokong permohonan dan permulaan ujian klinikal Fasa 1 yang dicadangkan di Singapura, dan dijangka akan selesai dalam tempoh dua tahun.

Penggunaan MSC sebagai rawatan potensial untuk regenerasi tisu, penyakit radang dan penyakit regeneratif telah menjadi tumpuan minat yang semakin meningkat dalam komuniti sains global. Artritis lutut ialah penyakit yang menyusahkan yang menjejaskan populasi warga emas Singapura dan ujian klinikal ini akan memulakan penggunaan sel stem untuk perubatan regeneratif di Singapura.

UC-MSCs ialah jenis sel stem dewasa yang boleh diasingkan dari tisu tali pusat selepas kelahiran. Sel-sel ini mempunyai sifat unik yang telah membuktikan menjanjikan untuk pelbagai aplikasi terapeutik, terutamanya apabila sel-sel ini dipanen dan diasingkan secara segar dari tali pusat, berbanding dengan MSCs yang berasal dari tisu beku, di mana hasil dan kualiti mungkin mengalami kerosakan. UC-MSCs dianggap multipoten dan mampu berbeza menjadi pelbagai jenis sel, termasuk tulang, rawatan, lemak dan sel otot. Mereka juga mempamerkan sifat imunomodulatori dan anti-radang, yang menjadikan mereka menarik untuk perubatan regeneratif dan gangguan berkaitan imun.

“Kerjasama kami dengan CytoMed merupakan langkah penting dalam meningkatkan penyelidikan mengenai UC-MSC allogenik in-vivo untuk pembaikan rawatan sendi, termasuk artritis lutut. Melalui komitmen kami kepada Ujian Berinisiatif Penyelidik (IIT), kami bertujuan untuk mengumpul data dan bukti keselamatan dan keberkesanan yang penting untuk menjadikan intervensi ini lebih mudah diakses oleh pesakit,” kata Profesor Francis Wong, Pengarah Penyelidikan di SKH.

“Kelebihan unik UC-MSCs termasuk bekalan melimpah berbanding MSCs yang berasal daripada darah tali pusat atau sumber sel stem dewasa seperti MSCs yang berasal daripada sumber tulang belakang. UC-MSCs yang dipanen secara segar dipercayai mempunyai kapasiti proliferasi yang lebih tinggi dan potensi berbeza yang lebih besar. Selain itu, UC-MSCs juga telah menunjukkan imunogenisiti yang lebih rendah dan kurang cenderung untuk ditolak oleh sistem imun penerima, yang membuka peluang untuk transplantasi allogenik (pemberi kepada penerima). Oleh itu, UC-MSC akan berfungsi sebagai sumber sel regeneratif yang sesuai untuk merawat artritis lutut. Hipotesis ini juga disokong oleh banyak kertas klinikal antarabangsa yang diterbitkan. Kami bersemangat untuk memulakan kerjasama ini, yang berpotensi menjadi ujian sel pertama di Singapura,” tambah Dr Tan Wee Kiat, Ketua Pegawai Eksekutif Bersama dan Ketua Pegawai Operasi CytoMed.

Di bawah RCA, CytoMed akan menyediakan UC-MSC allogenik, diproses dan diperkembangkan di makmal GMP kelas dunia sendiri manakala SKH akan menyediakan infrastruktur, tenaga kerja dan analisis data saintifik.

CytoMed memberi tumpuan kepada imunoterapi kanser. RCA telah ditubuhkan dalam tempoh setahun kelulusan IIT Fasa 1 CytoMed dengan National University Hospital of Singapore, yang cuba menilai keselamatan dan keberkesanan terapi CAR-T allogenik kimerik pertama yang dihasilkan di Singapura, untuk merawat kanser cecair dan pepejal.

Untuk maklumat lanjut mengenai perkhidmatan Syarikat, berita terkini dan inisiatif sedang berjalan, sila lawati www.cytomed.sg.

Tentang CytoMed Therapeutics Limited (CytoMed)
Ditubuhkan pada 2018, CytoMed dipisahkan daripada Agensi Sains, Teknologi dan Penyelidikan Singapura (A*STAR), agensi penyelidikan dan pembangunan utama sektor awam di Singapura. Ia adalah sebuah syarikat biofarmaseutikal yang memberi tumpuan untuk memanfaatkan teknologi eksklusif berlesennya, iaitu sel gamma delta T dan sel NKT gamma delta yang berasal daripada iPSC, untuk mencipta imunoterapi sel allogenik bersel yang baru untuk rawatan kanser manusia. Pembangunan teknologi baru telah diilhamkan oleh kejayaan klinikal terapi CAR-T sedia ada dalam merawat neoplasma hematologi, serta had keselamatan dan komersial semasa dalam mengekstrapolasi prinsip CAR-T ke rawatan tumor pepejal. Untuk maklumat lanjut, sila lawati dan ikuti kami di Twitter (“X”), di , dan .

Kenyataan Prospektif
Kenyataan pers ini mengandungi kenyataan prospektif seperti yang ditakrifkan oleh Akta Pembaharuan Litigasi Sekuriti Persendirian 1995. Kenyataan prospektif termasuk kenyataan mengenai rancangan, objektif, strategi, peristiwa masa depan atau prestasi, dan anggapan asas dan kenyataan lain selain kenyataan fakta sejarah. Apabila Syarikat menggunakan perkataan seperti “mungkin”, “akan”, “berhasrat”, “harus”, “percaya”, “menjangka”, “meramalkan”, “menganggarkan” atau ungkapan serupa yang tidak berkaitan semata-mata dengan perkara sejarah, ia membuat kenyataan prospektif. Kenyataan prospektif bukan jaminan prestasi masa depan dan melibatkan risiko dan ketidakpastian yang mungkin menyebabkan keputusan sebenar Syarikat berbeza daripada jangkaan yang dibincangkan dalam kenyataan prospektif. Kenyataan ini tertakluk kepada ketidakpastian dan risiko termasuk tetapi tidak terhad kepada yang berikut: rancangan Syarikat untuk membangunkan dan memasarkan calon produknya; permulaan, masa, kemajuan dan keputusan ujian pra-klinikal dan klinikal Syarikat dan program R&Dnya; anggaran Syarikat mengenai perbelanjaan, pendapatan masa depan, keperluan modal dan keperluan pembiayaan tambahan; keupayaan Syarikat untuk dengan berjaya memperoleh atau memperoleh lesen untuk calon produk tambahan dengan terma yang munasabah; keupayaan Syarikat untuk menubuhkan dan mengekalkan kolaborasi dan/atau memperoleh pembiayaan tambahan dan anggapan asas dan risiko lain yang dinyatakan dalam laporan yang dikemukakan oleh Syarikat kepada SEC. Oleh itu, pelabur dinasihatkan untuk tidak menumpukan terlalu banyak keyakinan terhadap mana-mana kenyataan prospektif dalam kenyataan akhbar ini. Faktor-faktor tambahan dibincangkan dalam penyataan Syarikat dengan SEC, yang boleh dikaji di www.sec.gov. Syarikat tidak menanggung obligasi untuk secara awam mengkaji semula kenyataan prospektif ini untuk memantulkan peristiwa atau keadaan yang timbul selepas tarikh ini.

Hubungi:

CytoMed Therapeutics

Perhatian: Puan Lynne Ng, Perunding Undang-undang

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.