CENTOGENE dan Makmal Genetik Manusia Penyakit Berjangkit Institut Imagine Umumkan Kerjasama Penyelidikan Penyakit Langka

(SeaPRwire) –   Bertujuan Mempergunakan Data yang Pelbagai untuk Mempercepat dan Mengurangkan Risiko Penemuan Ubat serta Pembangunan Klinikal

CAMBRIDGE, Mass. dan ROSTOCK, Jerman dan BERLIN, 25 Jan. 2024 — CENTOGENE N.V. (Nasdaq: CNTG) (“Syarikat”), rakan penting dalam sains hidup untuk jawapan berasaskan data bagi penyakit langka dan neurodegeneratif, dan Makmal Genetik Manusia bagi Penyakit Berjangkit (the “Makmal”) di Institut Imagine hari ini mengumumkan kolaborasi penyelidikan strategik untuk meningkatkan hasil kesihatan bagi pesakit penyakit langka dengan mempercepat dan mengurangkan risiko penemuan ubat serta pembangunan klinikal.

Sebagai sebahagian daripada kolaborasi ini, CENTOGENE dan Makmal akan memanfaatkan Biodatabank CENTOGENE, yang mengandungi lebih 70 juta varian genetik unik yang dikumpul daripada lebih 800,000 pesakit daripada lebih 120 negara — memberikan wawasan berharga dan tiada bandingan mengenai peranan genetik khusus dalam penyakit. Bersama-sama, CENTOGENE dan Makmal akan bersetuju projek penyelidikan masa hadapan yang akan mengintegrasikan multiomik dan bioinformatik untuk menganalisis data yang sangat pelbagai ini untuk menemui dan mengesahkan sasaran genetik dan biokimia baharu yang boleh digunakan untuk pembangunan terapi penyakit langka masa hadapan. Dengan membuktikan dan mengesahkan kepentingan sasaran kepada penyakit dan bahawa mengubah suai sasaran itu akan mendapat hasil yang diingini, penemuan ubat dan pembangunannya boleh dipercepat dan risikonya dikurangkan secara signifikan. Sasaran khusus kolaborasi ini tidak didedahkan.

“Tugas kami ialah memperoleh pemahaman yang lebih baik mengenai penentu genetik dan imunologi manusia bagi penyakit berjangkit langka dan biasa,” kata Dr. Jean-Laurent Casanova, Ketua Makmal Genetik Manusia bagi Penyakit Berjangkit. “Dengan bekerjasama dengan CENTOGENE untuk memanfaatkan wawasan multiomik dan multietnik yang mendalam, kami akan dapat mempercepat pilihan rawatan yang lebih tepat dan akhirnya meningkatkan hasil kesihatan pesakit.”

“Di CENTOGENE, kami komited untuk memberikan jawapan berasaskan data, yang mengubah kehidupan untuk mempercepat dan mengurangkan risiko penemuan ubat, pembangunan, dan komersialisasi. Dengan memanfaatkan wawasan pelbagai kami, teknologi multiomik, dan kepakaran penyakit langka, kami mampu secara kualitatif membuat perbezaan dalam kejayaan penyelidikan dan pembangunan klinik awal,” kata Prof. Peter Bauer, Ketua Pegawai Perubatan dan Genomik CENTOGENE. “Dengan bekerjasama dengan Makmal Genetik Manusia bagi Penyakit Berjangkit di Institut Imagine, kami akan dapat menyumbang secara kolaboratif kepada beberapa projek penyelidikan terkemuka di dunia untuk mengubah data kepada terapi penyelat selamat nyawa bagi pesakit di seluruh dunia.”

Dengan lebih 350 juta orang di seluruh dunia terjejas oleh lebih 7,000 penyakit langka, di mana kira-kira 95% tidak mempunyai rawatan yang tersedia, pesakit penyakit langka menghadapi beberapa keperluan perubatan yang belum terpenuhi yang tertinggi. Kemajuan untuk membangunkan terapi dan penawar baharu dalam penyakit langka terhalang oleh beberapa faktor:

  • Kekurangan pemahaman penyakit yang disebabkan oleh populasi pesakit yang kecil
  • Kesukaran mendiagnosis dengan betul dan mengenal pasti pesakit untuk ujian klinikal
  • Kekurangan takrifan jelas untuk titik akhir klinikal
  • Kompleksiti menggunakan data dunia sebenar

Dengan menggabungkan kepakaran, kolaborasi ini akan menyokong penemuan ubat, pembangunan dan pembangunan klinikal berhujung ke hujung berasaskan data untuk membolehkan hasil kesihatan yang lebih baik bagi pesakit penyakit langka.

“Sejak penubuhannya pada tahun 2007, Institut Imagine telah membentuk perkongsian dengan pemain utama kesihatan untuk menggabungkan sumber dan mengubah penjagaan bagi pesakit di seluruh dunia,” kata Stanislas Lyonnet, Pengarah Institut Imagine. “Institut Imagine gembira melihat perkongsian antara Makmal Genetik Manusia bagi Penyakit Berjangkit dan CENTOGENE untuk maju penyelidikan dan memberi kesan kepada pesakit untuk tahun-tahun akan datang.”

Dr. Vivien Béziat, Penyelidik di Makmal Genetik Manusia bagi Penyakit Berjangkit, dan Dr. Christian Ganoza, Saintis Kanan di CENTOGENE, ialah pemimpin projek untuk kolaborasi ini.

Mengenai Institut Imagine

Terletak di kampus Hospital Necker-Enfants malades, Institut Imagine ialah pemimpin dunia dalam penyelidikan, penjagaan dan pengajaran mengenai penyakit genetik. Seni bina uniknya, direka oleh Jean Nouvel dan Bernard Valéro, menggabungkan 1,000 penyelidik, doktor, pensyarah-penyelidik, jurutera dan kakitangan penjagaan kesihatan di satu lokasi untuk bekerja dengan pesakit, dengan aspirasi mempercepat penyelidikan dan diagnosis serta inovasi terapi untuk mengubah hidup keluarga yang terjejas oleh penyakit genetik. Institut Imagine telah disahkan sebagai “Institut hospitalo universitaire” (IHU), pada 2011 dan 2019 dan sebagai “Institut Carnot”, pada 2020. Ia disokong oleh enam ahli pengasas, termasuk AP-HP, Inserm dan Université Paris Cité, serta oleh rakan kongsi swasta dan penaung. Setiap hari di Perancis, 64 bayi dilahirkan dengan penyakit genetik. Hampir 8,000 penyakit genetik memberi kesan kepada lebih 3 juta orang, di mana hampir satu dalam dua tidak mendapat diagnosis dan lebih 8 daripada 10 tiada rawatan khusus. Berhadapan dengan kecemasan kesihatan awam ini, cabaran adalah dua hala: untuk mendiagnosis dan menyembuhkan.

Mengenai CENTOGENE

Misi CENTOGENE ialah memberikan jawapan berasaskan data, yang mengubah kehidupan kepada pesakit, doktor dan syarikat farma bagi penyakit langka dan neurodegeneratif. Kami mengintegrasikan teknologi multiomik dengan Biodatabank CENTOGENE — memberikan analisis dimensi untuk memandu perubatan kecergasan generasi akan datang. Pendekatan unik kami membolehkan diagnosis cepat dan boleh dipercayai bagi pesakit, menyokong pemahaman doktor yang lebih tepat mengenai keadaan penyakit, dan mempercepat serta mengurangkan risiko penemuan ubat sasaran dan pembangunan oleh syarikat farma.

Sejak penubuhannya pada tahun 2006, CENTOGENE telah menawarkan diagnosis cepat dan boleh dipercayai — membina rangkaian kira-kira 30,000 doktor aktif. Makmal rujukan multiomik kami yang disahkan ISO, CAP dan CLIA di Jerman menggunakan set data Fenomik, Genomik, Transcriptomik, Epigenomik, Proteomik dan Metabolomik. Data ini dikumpul dalam Biodatabank CENTOGENE, dengan lebih 800,000 pesakit diwakili daripada lebih 120 negara yang sangat pelbagai, di mana lebih 70% bukan keturunan Eropah. Setakat ini, Biodatabank CENTOGENE telah menyumbang kepada penemuan wawasan baharu untuk lebih 285 penerbitan rakan sebaya.

Dengan mentafsirkan data dan kepakaran kami ke dalam wawasan nyata, kami telah menyokong lebih 50 kolaborasi dengan rakan farma. Bersama-sama, kami mempercepat dan mengurangkan risiko penemuan ubat, pembangunan, dan komersialisasi dalam skrin ubat dan sasaran, pembangunan klinikal, capaian pasaran dan pengembangan, serta menawarkan Lesen Data Biodata dan Laporan Wawasan CENTOGENE untuk membolehkan dunia disembuhkan daripada semua penyakit langka dan neurodegeneratif.

Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai produk, pembangunan pipelin, dan tujuan berasaskan pesakit kami, lawati dan ikuti kami di .

Kenyataan Pandangan Ke Depan

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain. 

Kenyataan media ini mengandungi “kenyataan pandangan ke depan” dalam maksud Akta Sekuriti Amerika Syarikat. Kenyataan yang terkandung di sini yang tidak jelas secara sejarah bersifat pandangan ke depan, dan perkataan “menjangkakan”, “percaya”, “terus”, “menganggarkan”, “bertujuan”, “direka”, “dijadualkan”, “berpotensi”, “ramalan” dan kata ganda masa depan atau syarat serupa seperti “akan”, “mungkin”, “sepatutnya”, “boleh”, “mungkin” dan “boleh”, atau negatifnya adalah secara amnya bertujuan mengenal pasti kenyataan pandangan ke depan. Kenyataan pandangan ke depan sedemikian melibatkan risiko dan ketidakpastian yang diketahui dan tidak diketahui, dan faktor-faktor penting lain yang boleh menyebabkan keputusan sebenar, prestasi atau pencapaian Syarikat berbeza secara material daripada apa-apa keputusan, prestasi atau pencapaian yang dinyatakan atau disangka dalam kenyataan pandangan ke depan tersebut. Risiko dan ketidakpastian sedemikian termasuk, antara lain, keadaan ekonomi dan geopolitik negatif dan ketidakstabilan dan volatiliti di pasaran kewangan dunia, perubahan yang mungkin dalam undang-undang, peraturan dan dasar kerajaan semasa dan dicadangkan, tekanan daripada persaingan dan penyatuan yang meningkat dalam industri kami, perbelanjaan dan ketidakpastian kelulusan peraturan, termasuk dari Pentadbiran Makanan dan Dadah Amerika Syarikat, perubahan dalam campuran pelanggan dan rakan kongsi kami dan amalan tempahan mereka untuk produk dan penyelesaian kami, bergantung kepada pihak ketiga dan rakan kongsi kolaborasi, termasuk keupayaan kami untuk menguruskan pertumbuhan, melaksanakan strategi perniagaan kami dan memasuki hubungan pelanggan baharu, bergantung kepada industri penyakit langka, keupayaan kami untuk menguruskan pertumbuhan antarabangsa, bergantung kepada kakitangan kunci, bergantung kepada perlindungan harta intelek, fluktuasi mata wang asing, gangguan rantaian bekalan, dan faktor-faktor lain yang dinyatakan dalam laporan dan dokumen kami yang difailkan secara berkala di Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa. Syarikat tidak berkewajipan untuk memperbaharui atau mengubahsuai sebarang kenyataan pandangan ke depan, sama ada disebabkan oleh maklumat baharu, peristiwa akan datang atau lain-lain, melainkan diperlukan oleh undang-undang.