CENTOGENE dan Evotec Menemukan Molekul Baru yang Menjanjikan untuk Mengobati Penyakit Gaucher

  • CENTOGENE akan menerima bayaran lesen yang memberi Evotec dengan lesen R & D untuk menyelesaikan fasa penyelidikan pra-klinikal berikutnya
  • Syarikat-syarikat ini mengubah suai kerjasama penemuan ubat yang sedia ada untuk Evotec untuk memimpin pembangunan berterusan. Apabila Evotec melaksanakan pilihan, CENTOGENE akan menerima bayaran pilihan dan bayaran tonggak dan royalti lain yang berpotensi

(SeaPRwire) –   CAMBRIDGE, Mass. dan ROSTOCK, Jerman dan BERLIN, Mei 14, 2024 —

Centogene N.V. (Nasdaq: CNTG), rakan penting sains hidup untuk jawapan berasaskan data dalam penyakit langka dan neurodegeneratif, hari ini mengumumkan penemuan molekul kecil baru bersama Evotec SE (Bursa Saham Frankfurt: EVT, MDAX / TecDAX, ISIN: DE0005664809; NASDAQ: EVO). Molekul baru ini mempunyai potensi untuk merawat pesakit dengan jenis 2 dan jenis 3 penyakit Gaucher, yang juga dikenali sebagai penyakit Gaucher neuronopatik. Penemuan ini adalah hasil kerja kolaboratif di bawah kerjasama penemuan ubat yang telah berlangsung sejak 2020.

Syarikat-syarikat ini kini telah memperbaharui kerjasama ini untuk setahun lagi, memberi Evotec Lesen R & D untuk aktiviti pembangunan berterusan. Perjanjian yang diubah suai juga memberi Evotec pilihan eksklusif sehingga 31 Mac 2025 untuk menentukan sama ada hendak memasuki perjanjian lesen memperoleh bahagian harta intelek CENTOGENE yang dihasilkan sepanjang kerjasama. Sebagai balasan untuk lesen global eksklusif sedemikian, CENTOGENE akan menerima bayaran awal, bayaran tonggak, serta royalti tambahan. Butiran kewangan lanjut tidak didedahkan.

“Kerjasama ini menunjukkan bagaimana kami dapat memanfaatkan pengetahuan kami yang luas dalam penyakit langka serta kedalaman Biodatabank CENTOGENE, yang apabila digabungkan dengan platform multi-modaliti Evotec berjaya mengenal pasti calon ubat dalam penyakit Gaucher,” kata Dr. Peter Bauer, Ketua Pegawai Perubatan dan Genomik di CENTOGENE. “Pentingnya, bersama Evotec, kami telah menubuhkan pemahaman yang jauh lebih mendalam tentang penyakit Gaucher neuronopatik daripada sebelumnya, yang kami percayai boleh mempercepat pembangunan rawatan baru yang menyelamatkan nyawa untuk pesakit di seluruh dunia.”

Dalam kerjasama yang dimulakan pada 2018, CENTOGENE dan Evotec telah bekerja sama untuk menyelidik, menemui, dan membangunkan molekul untuk mengurangkan molekul lisosomal lyso-Gb1, yang meningkat dengan ketara pada pesakit dengan penyakit Gaucher neuronopatik. Kerjasama itu menggabungkan platform sel induk pluripoten (iPSC) terkemuka Evotec dan keupayaan penemuan ubat dan pembangunan yang luas dengan Biodatabank CENTOGENE, yang mengandungi data daripada lebih daripada 850,000 pesakit, termasuk barisan sel iPSC berasal daripada pesakit dan penanda translasi eksklusif.

“Kami gembira kerana kerjasama yang sangat komplementari kami dengan CENTOGENE telah menghasilkan rawatan pertama untuk penyakit Gaucher,” kata Dr. Cord Dohrmann, Ketua Pegawai Saintifik Evotec SE. “Molekul yang dikenal pasti adalah hasil penggabungan platform global CENTOGENE berasaskan data, penyakit langka dan penemuan ubat luas Evotec. Kami berharap untuk meneliti lebih lanjut pilihan pembangunan untuk molekul menjanjikan ini untuk memberikan pilihan yang sangat diperlukan untuk populasi pesakit yang tidak terlayani.”

Kerjasama ini telah mencapai kejayaan ketara dalam kajian praklinikal. Kajian farmakodinamik dan farmakokinetik in vivo dalam model haiwan menunjukkan penembusan otak yang tinggi dan kestabilan metabolik calon ubat. Molekul baru ini kini berada dalam peringkat berikutnya R & D, yang kini sedang dijalankan oleh Evotec.

Mengenai Penemuan Molekul

Di bawah perkongsian itu, Syarikat-syarikat memanfaatkan platform penapisan berkelajuan tinggi Evotec untuk menguji lebih daripada 250,000 sebatian yang berbeza secara kimia, dengan ramalan yang tinggi untuk penembusan sistem saraf pusat (SNS). CENTOGENE kemudiannya memulakan proses pengesahan calon ubat potensi ini. Menggunakan model sel makrofaj yang berasal daripada sel iPSC pesakit Gaucher neuronopatik sebenar, CENTOGENE menggunakan penanda translasi eksklusifnya sebagai tindak balas untuk keberkesanan dan kekuatan calon ubat baru ini.

Mengenai Penyakit Gaucher Neuronopatik

Penyakit Gaucher adalah kategori gangguan metabolik langka yang diwarisi. Disebabkan kekurangan enzim glukoserebrasidase, molekul lemak berkarbohidrat yang mengandungi gula yang disebut glikolipid berkumpul dalam lisosom sel. Gejala penyakit Gaucher termasuk hati dan / atau limpa yang tidak normal besar (hepatosplenomegaly), anemia dan sel darah yang mempromosikan kerak (trombositopenia) dan kecacatan tulang. Gejala berbeza-beza sangat dari pesakit ke pesakit, menimbulkan cabaran untuk pembangunan terapeutik baharu dalam ruang ini. Penyakit Gaucher dikategorikan kepada tiga jenis (Jenis 1, 2 dan 3). Jenis 2 dan 3 penyakit Gaucher adalah bentuk neuronopatik gangguan disebabkan oleh gejala yang berkaitan dengan Sistem Saraf Pusat (SNS) yang berkaitan dengan tahap lyso-Gb1 tertinggi dalam tisu dan darah. Bentuk-bentuk neuronopatik ini penyakit Gaucher adalah keadaan agak jarang di kalangan semua pesakit yang terjejas oleh penyakit ini. Sehingga kini, aspek-aspek saraf penyakit ini membawa masa depan yang tidak diketahui mengenai kualiti hidup dan jangka hayat. Kira-kira 1 daripada 57,000 orang atau 125,000 di seluruh dunia menghidapi penyakit Gaucher.

Mengenai EVOTEC SE

Evotec adalah syarikat sains hidup dengan model perniagaan unik yang memenuhi misinya untuk menemui dan membangunkan terapi yang sangat berkesan dan membuatnya tersedia untuk pesakit. Model multimodality Syarikat menggabungkan kombinasi inovatif teknologi, data dan sains untuk penemuan, pembangunan dan pengeluaran produk farmaseutikal yang terkemuka dan terbaik di kelasnya. Evotec memberikan perkongsian pengkreasi paksi bersama dan penyelesaian yang bernilai tinggi kepada semua Top 20 Pharma dan lebih 800 bioteknologi, institusi akademik, serta pemangku kepentingan kesihatan lain. Evotec mempunyai aktiviti strategik dalam bidang terapi yang kurang terlayani secara meluas hari ini, termasuk neurologi, onkologi, serta penyakit metabolik dan berjangkit. Dalam bidang kepakaran ini, Evotec bertujuan untuk mencipta paksi bersama yang paling terkemuka di dunia untuk terapi inovatif dan sehingga kini telah menubuhkan portfolio lebih daripada 200 projek R & D eksklusif dan bersama dari penemuan awal hingga pembangunan klinikal. Evotec beroperasi secara global dengan lebih daripada 5,000 orang yang sangat berkualiti. 17 tapak Syarikat menawarkan teknologi dan perkhidmatan yang sangat sinergi dan beroperasi sebagai klaster kecemerlangan yang saling melengkapi. Untuk maklumat lanjut sila layari dan ikuti kami di X/Twitter dan .

Mengenai CENTOGENE

Misi CENTOGENE adalah untuk memberikan jawapan berasaskan data yang dapat diubahsuai kepada pesakit, doktor dan syarikat farmaseutikal untuk penyakit langka dan neurodegeneratif. Kami mengintegrasikan teknologi multiomik dengan Biodatabank CENTOGENE – memberikan analisis dimensi untuk memandu perubatan kecergasan generasi berikutnya. Pendekatan unik kami membolehkan diagnosis yang cepat dan boleh dipercayai untuk pesakit, menyokong pemahaman doktor yang lebih tepat tentang keadaan penyakit, dan mempercepatkan dan mengurangkan risiko penemuan dan pembangunan ubat sasaran dan ubat di pasaran oleh syarikat farmaseutikal.

Sejak penubuhan kami pada tahun 2006, CENTOGENE telah menawarkan diagnosis cepat dan boleh dipercayai – membina rangkaian lebih kurang 30,000 pakar perubatan aktif. Makmal rujukan multiomik ISO, CAP dan CLIA kami di Jerman menggunakan set data Fenomik, Genomik, Transkriptomik, Epigenomik, Proteomik dan Metabolomik. Data ini dikumpulkan dalam Biodatabank CENTOGENE, dengan lebih daripada 850,000 pesakit diwakili daripada lebih daripada 120 negara yang sangat pelbagai, lebih daripada 70% daripadanya bukan keturunan Eropah. Setakat ini, Biodatabank CENTOGENE telah menyumbang kepada penemuan baharu dalam lebih daripada 300 penerbitan terpilih.

Dengan mentafsirkan data dan kepakaran kami ke dalam wawasan nyata, kami telah menyokong lebih daripada 50 kolaborasi dengan rakan kongsi farmaseutikal. Bersama, kami mempercepatkan dan mengurangkan risiko penemuan ubat, pembangunan dan komersialisasi dalam skrin ubat dan sasaran, pembangunan klinikal, akses pasaran dan pengembangan, serta menawarkan Lesen Data Biodata CENTOGENE dan Laporan Wawasan untuk membolehkan dunia sembuh daripada semua penyakit langka dan neurodegeneratif.

Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai produk, paksi dan tujuan bersandarkan pesakit kami, sila layari dan ikuti kami di .

Pernyataan Masa Depan

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain. 

Pernyataan berita ini mengandungi “penyataan masa depan” dalam makna undang-undang sekuriti AS. Pernyataan yang tidak jelas secara sejarah adalah