Bandar Sains dan Teknologi Teluk Yazhou Sanya China Aktif Memperluas “Lingkaran Kawan” Pertanian

(SeaPRwire) –   SANYA, China, Jun 03, 2024 — Baru-baru ini, Pusat Penyelidikan Pasca-tuai Tropika Terapan, Hainan, telah melancarkan projek bersama dengan Institut Penyelidikan Tumbuhan dan Makanan New Zealand Terhad (PFR). Inisiatif ini bertujuan untuk menyediakan penyelesaian kesegaran pasca-tuai untuk pertanian tropika Hainan dan industri buah-buahan dan sayur-sayuran premium tropika global pada latitud yang sama.

Sejak November 2023, wakil-wakil Hainan telah melawat New Zealand beberapa kali atas jemputan PFR untuk kerjasama pada Projek Penyelidikan Pasca-tuai Tropika-Teluk Yazhou.

Penubuhan “Pangkalan Kerjasama Teknologi Kesegaran Pasca-tuai Tropika PFR New Zealand Bandarraya Sains dan Teknologi Teluk Yazhou” di Sanya menandakan pencapaian penting dalam kerjasama pertanian antara China dan New Zealand.

Dalam tahun-tahun kebelakangan ini, Bandarraya Sains dan Teknologi Teluk Yazhou telah menumpukan pada keseluruhan rantaian industri benih, membuat inovasi pada sistem bersepadu untuk membina platform sains dan teknologi yang komprehensif seperti Pusat Inovasi Sains dan Teknologi Industri Benih Antarabangsa Sanya dan Platform CRO Industri Benih. Platform-platform ini memudahkan pertukaran, kerjasama, pelaburan dan pengeraman saintifik antarabangsa dalam industri benih, dan menyediakan ujian molekul, penentuan genotip, ujian kualiti benih dan perkhidmatan lain untuk perusahaan dalam bidang itu.

Setakat ini, Bandarraya Sains dan Teknologi Teluk Yazhou Sanya telah menarik pelaburan kumulatif kira-kira 57.2 bilion yuan untuk aset tetap, dan 9,310 syarikat berdaftar. Ia telah mengusahakan dan memperkenalkan 168 perusahaan berteknologi tinggi kebangsaan, dan lebih 30 institut penyelidikan dan universiti penting termasuk Akademi Sains China, Akademi Sains Pertanian China, Universiti Shanghai Jiaotong, dan Universiti Lautan China. Selain itu, 189 perusahaan industri benih terkemuka domestik dan antarabangsa, seperti Kumpulan Benih China dan KWS Jerman, telah mewujudkan kehadiran di kawasan itu.

Pada masa hadapan, Bandarraya Sains dan Teknologi Teluk Yazhou Sanya berhasrat untuk menggunakan kekuatannya dalam penyelidikan saintifik, ekologi industri, dan pemberdayaan industri dengan lebih lanjut, dengan tujuan untuk membangun menjadi platform yang berpengaruh di peringkat antarabangsa untuk pertukaran dan kerjasama perniagaan agrikultur.

Sumber: Bandarraya Sains dan Teknologi Teluk Yazhou Sanya

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain. 

KONTAK: Orang hubungan: Cik He, Telp: 86-10-63074558