atai Life Sciences Mengesahkan Peserta Pertama Diberi Dos Dalam Ujian Fasa 1b VLS-01

  • Ujian Fasa 1b VLS-01 menyiasat farmakokinetik, farmakodinamik, keselamatan dan keterimaan bentuk formula oral transmukosa yang dioptimumkan oleh atai untuk N,N-dimethyltryptamine (DMT)
  • VLS-01 sedang dibangunkan sebagai antidepressan berkesan cepat dan berkekalan untuk rawatan kemurungan yang tidak berdaya, yang menjejaskan kira-kira 100 juta orang di seluruh dunia
  • VLS-01 direka untuk menghasilkan pengalaman psikedelik ringkas, membolehkan rawatan keseluruhan di klinik selama 2 jam, selaras dengan paradigma komersial yang telah ditubuhkan dalam psikiatri intervensi

(SeaPRwire) –   NEW YORK dan BERLIN, 4 Mac 2024 — (NASDAQ: ATAI) (“atai” atau “Syarikat”), syarikat biofarma berskala klinikal yang bertujuan untuk mentransformasi rawatan gangguan mental, hari ini mengumumkan bahawa peserta sihat pertama telah diberi dos VLS-01, formula file oral transmukosa (OTF) untuk N,N-dimethyltryptamine (DMT) dalam ujian Fasa 1b.

Kajian Fasa 1b ini dirancang untuk menilai keselamatan, keterimaan, farmakokinetik (PK) dan farmakodinamik (PD) yang berkaitan relatif formula OTF VLS-01 yang dioptimumkan berbanding pemberian intravena (IV) DMT. Ujian terbuka pusat tunggal ini dijangka akan merekrut 16 peserta sihat. Peserta akan menerima dos tunggal IV DMT diikuti 3 dos berbeza VLS-01, dengan tempoh penenang 28 hari di antara pemberian. Keputusan awal untuk kajian Fasa 1b dijangka pada separuh kedua tahun ini.

“Saya gembira dengan kemajuan pantas yang telah dicapai pasukan kami untuk memulakan dosing dalam ujian Fasa 1b,” kata pengasas bersama dan Ketua Pegawai Eksekutif atai, Florian Brand. “Formula OTF DMT kami yang berpaten, VLS-01, direka untuk menghasilkan kesan psikedelik ringkas untuk membolehkan skala dan akses pesakit yang meluas. VLS-01 dijangka sesuai dengan paradigma rawatan psikiatri intervensi selama 2 jam di klinik dan dijangka menawarkan pengalaman yang lebih mesra pesakit dan doktor berbanding pemberian intravena.”

Keputusan daripada ujian Fasa 1 dos tunggal sebelum ini merupakan asas untuk pengoptimuman formula lanjut, yang merangkumi penyamaran rasa, penambahan lapisan sokongan, dan peningkatan untuk meningkatkan ketelapan. Formula yang dioptimumkan kini sedang diuji direka untuk meningkatkan PK dan pengalaman pesakit sebelum bergerak ke ujian Fasa 2 yang dijangka dengan VLS-01 dalam TRD.

Mengenai VLS-01
VLS-01 ialah formula OTF eksklusif DMT yang sedang dibangunkan untuk pesakit yang menghidapi kemurungan tahan rawatan. Secara farmakologi, DMT ialah agen separa 5-HT 1A/2A/2C, dicirikan oleh kesan psikedelik intrinsik pendek. Bukti klinikal menunjukkan bahawa pemberian tunggal IV DMT menghasilkan kesan antidepressan cepat bertindak dan berkekalan dalam pesakit dengan gangguan kemurungan major. Formula OTF syarikat ini direka untuk menghapuskan keperluan untuk pemberian IV, menyediakan PK yang lebih baik berbanding laluan pemberian, dan memaksimakan potensi terapeutik lawatan 2 jam di klinik.

Mengenai atai Life Sciences
atai ialah syarikat biofarma berskala klinikal yang bertujuan untuk mentransformasi rawatan gangguan mental dan diasaskan sebagai tindak balas kepada keperluan yang ketara dan kekurangan inovasi dalam landskap rawatan gangguan mental. atai komited untuk membangunkan rawatan inovatif secara cekap untuk merawat kemurungan, kebimbangan, ketagihan, dan gangguan mental lain. Dengan menggabungkan sumber dan amalan terbaik, atai bertujuan untuk menggerakkan pembangunan ubat baru secara bertanggungjawab untuk mencapai perubahan tingkah laku mental yang bermakna dan berterusan dalam pesakit gangguan mental. Visi atai ialah untuk menyembuhkan gangguan mental supaya semua orang, di mana-mana boleh hidup dengan penuh makna. Untuk maklumat lanjut, sila lawati .

Kenyataan Prospektif
Kenyataan media ini mengandungi kenyataan prospektif dalam maksud Akta Pembaharuan Litigasi Sekuriti Persendirian 1995. Perkataan “percaya”, “mungkin”, “akan”, “menganggar”, “terus”, “menjangka”, “boleh”, “akan”, “projek”, “berpotensi”, “awal”, “mungkin”, dan ungkapan negatif ini dan ungkapan serupa bertujuan untuk mengenal pasti kenyataan prospektif, walaupun bukan semua kenyataan prospektif menggunakan perkataan atau ungkapan ini. Semua kenyataan yang terkandung dalam kenyataan media ini selain kenyataan fakta sejarah harus dipertimbangkan sebagai kenyataan prospektif, termasuk tanpa had kejayaan, kegunaan potensi dan jadual pembangunan VLS-01 dan ujian berkaitan, dan strategi dan rancangan perniagaan kami.

Kerana kenyataan prospektif tertakluk kepada risiko dan ketidakpastian, keputusan sebenar mungkin berbeza secara material daripada yang diekspresikan atau disiratkan oleh kenyataan prospektif tersebut. Risiko dan ketidakpastian ini termasuk, antara lain: pembangunan klinikal dan praklinikal adalah tidak pasti, dan program kami mungkin mengalami penangguhan atau tidak pernah maju ke ujian klinikal; bergantung kepada pihak ketiga untuk membantu menjalankan ujian klinikal kami termasuk kegagalan oleh pihak ketiga untuk memenuhi tarikh ujian atau pengujian; bergantung kepada pakar terapi berkelayakan yang bekerja di lokasi ujian klinik pihak ketiga untuk mentadbir sebahagian daripada calon produk kami; jadual dan hasil kajian kawal selia; penyelidikan dan pembangunan ubat menyasar sistem saraf pusat, atau SSP, adalah khususnya sukar, dan ia boleh sukar untuk meramalkan dan memahami mengapa ubat mempunyai kesan positif ke atas sesetengah pesakit tetapi tidak ke atas yang lain; persaingan yang ketat; memperoleh, mengekalkan dan melindungi harta intelek kami; aktiviti operasi terhad akibat daripada ikatan dalam sebarang pengaturan pembiayaan; dan aktiviti operasi.

Sebarang kenyataan prospektif yang dibuat dalam kenyataan media ini hanya berlaku pada tarikh kenyataan media ini. Kecuali diperlukan oleh undang-undang berkenaan, kami tidak menanggung obligasi untuk mengemaskini mana-mana kenyataan prospektif ini untuk sebarang sebab selepas tarikh kenyataan media ini atau untuk menyesuaikan kenyataan ini dengan keputusan sebenar atau jangkaan yang dikemaskini.

Maklumat Hubungan
Hubungan Pelabur:

Hubungan Media:

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.