AGBA Group Sedia Untuk Pemulihan Lingkungan Makro Hong Kong dengan Penyempurnaan Perniagaan dan Strategi Pertumbuhan

(SeaPRwire) –   HONG KONG, 27 Februari 2024 – Tahun 2023 telah membawa cabaran ekonomi makro yang besar untuk Hong Kong dan China, terutamanya berkaitan dengan pasaran hartanah dan kewangan China. Sebagai ekonomi terbuka yang sangat bergantung kepada pelancongan, eksport dan pasaran kewangan, Hong Kong menghadapi tahun yang sukar.

Walau bagaimanapun, kini terdapat tanda-tanda pemulihan dalam alam makro untuk kedua-dua China dan Hong Kong. Sambutan Tahun Baru Cina tahun ini di Hong Kong menyaksikan bilangan pelawat dari Tanah Besar China mencatat rekod, menunjukkan peningkatan perbelanjaan, termasuk untuk produk dan perkhidmatan kewangan. Bersama angin belakang siklik ini, Hong Kong mengalami pertumbuhan struktural yang dipacu oleh faktor demografi dan permintaan yang semakin meningkat untuk produk dan perkhidmatannya dari Kawasan Teluk Raya (GBA).

AGBA Group Holding Limited (“AGBA” atau “Syarikat”), pasaran kewangan serba lengkap terkemuka di Hong Kong, berada dalam kedudukan strategik untuk memanfaatkan pemulihan Hong Kong. Cabaran yang dihadapi pada tahun 2023 telah mendorong perubahan berjaya kepada model perniagaan AGBA, yang mengakibatkan fokus dan kecekapan yang lebih tinggi. Pelaksanaan langkah-langkah pengurangan kos yang besar dijangka akan mengurangkan perbelanjaan operasi normal ke tahap untuk pertumbuhan dan keuntungan yang kuat.

Dengan model perniagaannya yang dipertingkat dan distrim, AGBA bersedia untuk pertumbuhan pada tahun 2024. Pertumbuhan akan disokong lagi dengan penyediaan dana yang besar baru-baru ini melalui penempatan ekuiti swasta yang berjaya pada bulan Februari 2024, selain menyelesaikan dan merancang jualan aset aktiviti bukan inti.

Inisiatif strategik ini telah meletakkan AGBA sebagai pemain yang berdaya saing di pasaran dan memudahkan penubuhan perkongsian baru dan berjaya. Perkongsian ini dijangka akan meningkatkan lagi potensi pertumbuhan AGBA dan mengkukuhkan kedudukannya sebagai pemimpin industri.

Pelbagai faktor telah menyumbang kepada penurunan ketara dalam harga saham AGBA sejak penyenaraian di Nasdaq pada tahun 2022. Kini terdapat jurang ketara antara harga saham semasa dengan nilai perniagaan asas. Memandangkan alam makro yang membaik dan prospek pertumbuhan yang timbul daripada model perniagaan AGBA yang dipertingkat, menutup jurang penilaian ini membawa potensi peningkatan yang besar untuk pemegang saham sedia ada dan baharu.

Encik Wing-Fai Ng, Presiden Kumpulan, AGBA Group Holding Limited berkata “Kami telah bertindak secara aktif untuk menyesuaikan diri dengan landskap yang berubah dan mengambil langkah berani untuk meletakkan diri kami untuk pertumbuhan. Usaha kami untuk mengoptimumkan operasi dan membentuk perkongsian strategik telah memperkukuhkan kedudukan kami di pasaran. Apabila kami memandang ke hadapan ke tahun 2024, kami terus berfokus untuk menangkap pertumbuhan sambil mengawal kos operasi. Selain itu, kami optimis tentang potensi realisasi perluasan ke Singapura, mengikuti langkah pelanggan kami, tahun ini.”

Satu kemaskini penerangan pelabur terbaru di laman web kami memberikan wawasan berharga tentang pendekatan berfikiran ke hadapan AGBA. Sila lawati pautan rasmi di bawah: .

# # #

Tentang AGBA Group:
Ditubuhkan pada tahun 1993, AGBA Group Holding Limited (NASDAQ: “AGBA”) ialah pasaran kewangan serba lengkap terkemuka berpangkalan di Hong Kong yang menawarkan set paling luas perkhidmatan kewangan dan produk kesihatan di Kawasan Teluk Raya Guangdong-Hong Kong-Macao (GBA) melalui ekosistem berasaskan teknologi, membolehkan pelanggan untuk mencapai pilihan yang terbaik mengikut keperluan mereka. Dipercayai oleh lebih daripada 400,000 pelanggan peribadi dan korporat, Kumpulan ini dibahagikan kepada empat perniagaan terkemuka: Perniagaan Platform, Perniagaan Pengedaran, Perniagaan Kesihatan dan Perniagaan Fintech.

Untuk maklumat lanjut mengenai AGBA, sila lawati

Hubungan Media dan Pelabur:

Cik Bethany Lai

+852 5529 4500

Salinan Media Sosial:
agbagroup
| | | |

Kenyataan Selamat

Kenyataan media ini mengandungi kenyataan prospektif seperti yang ditakrifkan oleh Akta Pembaharuan Litigasi Sekuriti Persendirian 1995. Kenyataan prospektif termasuk kenyataan mengenai rancangan, objektif, sasaran, strategi, peristiwa masa depan atau prestasi, dan andaian di sebaliknya dan kenyataan lain selain kenyataan fakta sejarah. Apabila Syarikat menggunakan perkataan seperti “mungkin”, “akan”, “bertujuan”, “yakin”, “jangka”, “meramalkan”, “menganggarkan” atau ungkapan serupa yang tidak berkaitan semata-mata dengan perkara sejarah, ia membuat kenyataan prospektif. Kenyataan prospektif bukanlah jaminan prestasi masa depan dan melibatkan risiko dan ketidakpastian yang mungkin menyebabkan keputusan sebenar berbeza secara material daripada jangkaan Syarikat yang dibincangkan dalam kenyataan prospektif. Kenyataan ini tertakluk kepada ketidakpastian dan risiko termasuk tetapi tidak terhad kepada yang berikut: matlamat dan strategi Syarikat; pembangunan perniagaan masa depan Syarikat; permintaan dan penerimaan produk dan perkhidmatan; perubahan teknologi; keadaan ekonomi; hasil sebarang tindakan undang-undang yang mungkin dimulakan terhadap kami berikutan penyelesaian perniagaan; jangkaan mengenai strategi dan prestasi kewangan masa depan kami, termasuk rancangan perniagaan masa depan atau objektif, prestasi prospektif dan peluang, hasil, harga produk, perbelanjaan operasi, trend pasaran, likuiditi, aliran tunai dan penggunaan tunai, belanjawan modal, dan keupayaan kami untuk melabur dalam inisiatif pertumbuhan dan peluang pengambilalihan; reputasi dan jenama; kesan persaingan dan penentuan harga; peraturan kerajaan; perubahan umum dalam keadaan ekonomi dan perniagaan di Hong Kong dan pasaran antarabangsa yang dirancang untuk disasarkan; dan andaian di sebalik mana-mana yang lain atau risiko yang terkandung dalam laporan yang dikemukakan oleh Syarikat kepada SEC, tempoh dan keparahan wabak coronavirus terbaru, termasuk impak di seluruh perniagaan dan operasi kami. Untuk sebab-sebab ini di kalangan yang lain, pelabur dinasihatkan untuk tidak mengambil kenyataan prospektif dalam kenyataan media ini secara berlebihan. Faktor-faktor tambahan dibincangkan dalam penyata Syarikat kepada SEC, yang boleh dikaji semula di . Syarikat tidak menanggung sebarang obligasi untuk menyemak semula secara awam kenyataan prospektif ini untuk mencerminkan peristiwa atau keadaan selepas tarikh ini.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.